4p

Orbán Viktor miniszterelnök a Sándor-palotában négyszemközti megbeszélést folytatott a háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkezett Ferenc pápával közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van.

Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.

Péntek délelőtt Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta Ferenc pápát a Sándor-palota előtti téren. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Ferenc pápát a Szent György téren 2023. április 28-án. A sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Ferenc pápát a Szent György téren 2023. április 28-án. A sorban jobbról Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A pápa fehér, Fiat 500X típusú autóját a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály három lovas huszára kísérte a Szent György térre a Hertelendy-induló hangjaira.

A téren a magyar delegáció és a pápai konvoj előtt érkező vatikáni delegáció tagjai, valamint a 32. Testőrezred, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai, a Nemzeti Lovas Díszegység és a fonyódi kis huszárok várták a katolikus egyház vezetőjét.

A zenekar eljátszotta a hivatalos pápai és a magyar himnuszt, majd a pápa és a köztársasági elnök leült a kikészített székekre. Ezt követően a díszmenet elvonult előttük.

A katonai fogadtatás végén Novák Katalin bemutatta az állami delegációt a Szentatyának, és a pápa is bemutatta a magyar államfőnek a vatikáni delegációt; az eseményen többször is közvetlenül szót váltottak egymással.

A magyar delegáció tagja volt Orbán Viktor kormányfő, Kövér László házelnök, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Habsburg-Lotharingiai Eduárd, Magyarország vatikáni nagykövete.

Az egyházi delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, államtitkár, Edgar Pena Parra helyettes államtitkár, Paul Richard Gallagher államközi kapcsolatokért felelős államtitkár, Claudio Gugerotti, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa, Robert Francis Prevost, a Püspöki Dikasztérium prefektusa, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és José Nahúm J. Salas Castaneda, az Apostoli Nunciatúra tanácsosa.

Ezt követően a pápa Novák Katalin köztársasági elnök kíséretében lépett be a Sándor-palotába, ahol bejegyzést írt a vendégkönyvbe, majd az államfő bemutatta neki ajándékait.

Novák Katalin a többi között egy gyermekművészeti albumot adott Ferenc pápának, ez magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült, kifejezetten a Szentatya számára.

Az album mellett különleges rózsatöveket is kap a pápa, a Szent Erzsébetről elnevezett rózsafajtából, amelyet egy erdélyi magyar, Márk Gergely nemesített.

"Árpád-házi Szent Erzsébetet a pápa szülőföldjén, Argentínában Magyarországi Szent Erzsébet (Santa Isabel de Hungría) néven ismerik, akinek a kezében a legenda szerint a kenyerek rózsává változtak" - írta az ajándékról a köztársasági elnök korábban a Facebook-oldalán.

Harmadik ajándékként a köztársasági elnök andocsi Mária-kegyruhát ajándékozott a katolikus egyházfőnek.

Az ajándékok sorában egy Magyarországot bemutató, a Szent Koronáról szóló díszkötetet, valamint az Alaptörvény egy díszpéldányát is bemutatott Ferenc pápának a köztársasági elnök.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!