3p

A miniszter tett egy ajánlatot Budapestnek.

Megszűnik minden bérlettípus, csak az ország- és vármegyebérlet marad, átalakítják a kedvezmények rendszerét. A főváros nem fizet, így nincs megállapodás, de Lázár János tett egy új ajánlatot – derült ki Lázár János építési és közlekedési miniszter kedd délelőtt Debrecenben, ahol Papp Lászlóval, a város fideszes polgármesterével tartott sajtótájékoztatót „a közösségi közlekedésben várható tarifarendszer-váltásról” - számolt be a Telex.

Lázár János tarifarendszerről és a közlekedésről elmondta, hogy két részre bontották a tarifarereformot, illetve a fenntartást. Lázár János elmondta, hogy a fővárosra vártak, hogy aláírják a megállapodást, de ez nem történt meg. Lázár szerint a fővárosnak fizetnie kell, jelenleg tartoznak, így nem tudtak megállapodni. Lázár új ajánlatot tett:

a minisztérium elfogadja azt, hogy a MÁV és a Volán járatain lehet használni a Budapest-bérletet, cserébe fogadja el a BKK is az ország- és vármegyebérleteket.

Az országos változásokról Lázár elmondta: első lépésként megvalósítják majd a bérletetreforomot: ez azt jelenti, hogy az ország- és vármegyebérleten kívül minden más bérletet megszüntetnek március 1-től. Bevezetnek két új jegyet:

  • a vármegye 24-et 990 forintba kerül,
  • a Magyarország 24 pedig 4990 forint lesz.

A magyar állam által működtett összes Volán-MÁV közlekedési eszközön naponta 990 forintért lehet egy vármegyében közlekedni, az országban pedig 4990 forintért - írta a Telex.

 Lázár János építési és közlekedési miniszter az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben. MTI/Vajda János
Lázár János építési és közlekedési miniszter az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben. MTI/Vajda János

Átalakítják majd a kedvezményezési rendszert is. 65 kedvezménytípusból 22 marad, ezek közül az 50 százalékos kedvezmények maradnak majd életben. Megszűnnek az igazolványok, például a közalkalmazottaké is: a jövőben az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel. A 65 év felettiek és a 14 év alattiak is ingyenesen utazhatnak majd. a 14 és 25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezményt kapnak majd. A 90 százalékos kedvezmény kategóriában utazóknak ingyenessé teszik a tömegközelekedést Magyarországon.

Az őszi hónapoktól lehetővé teszik a bankkártytás fizetést az összes sárga Volánbuszon, ezután a készpénzes fizetést 200 forint plusszal terhelik majd.

A miniszter arról beszélt, hogy látják az agglomerációs és Budapest közlekedési problémáit. „Nincs szándékunk arra, hogy bárkit megkárosítsunk, nem akarjuk szívatni a budapestieket, de még csak a főpolgármestert sem” – mondta. Lázár szerint Karácsony „elbambulta” a számlák kifizetését, tőlük pedig nem várhatja senki, hogy ők figyeljenek más munkájára. Szerinte a budapestiek a vidékhez képest többlettámogatást kaptak a kormánytól, de ez a megállapodás 2023 végéig tartott.

Budapest-bérletet a helyközi járatokon nem fogadják majd el márciustól, vagyis a MÁV és a Volán járataira Budapesten belül is csak akkor lehet felszállni, ha az utasok külön jegyet vagy bérletet váltanak ezekre a járatokra. Lázár szerint a Fővárosi Önkormányzatnak és az önkormányzati választás előtt rosszul álló főpolgármesternek érdeke, hogy patás ördögnek állítsa be a kormányt, ezért nem írta alá a szerződést. Ez egy nagyon fair ajánlat – mondta Lázár János a kormány döntéséről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!