2p

Igazán hazafias feladat - zászlót kell tűzni a Citadellára. 

A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt. karácsony előtt nyerte meg azt a munkát, amelyet a hvg vett észre a szerdai uniós közbeszerzési értesítőben. A feladat: zászlórudat kell felállítaniuk a Citadella várfalakkal zárt területén.

Az ajánlatkérő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft. kiírása szerint a konkrét feladatok közé tartozik egy több elemből álló, változó keresztmetszetű – nyilván fölfelé vékonyodó – zászlótartó rúd legyártása, melynek 35 méter magasnak kell lennie. Ezen lobog majd a 6x12 méteres nemzeti zászló, azt majd motoros szerkezet húzza fel a helyére. A zászlóhúzó motor beépítése is a közbeszerzési feladatok közé tartozik, de áramellátásának biztosítása már nem. A rúd-motor kombó még nem minden, az egy vasbeton tömbön áll majd, azt is hozni kell hozzá. A tömböt pedig egy dolomit sziklára épített ágyazatra rögzítik majd.

Ez a zászló csak illusztráció.
Ez a zászló csak illusztráció.

Ez azonban még nem minden, mivel a kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatokat is a generáltervező biztosítja, a tender szerint a jelen munkák a vizsgálatokhoz szükséges munkákat tartalmazzák. A feltárások mélysége legfeljebb a megtalált sziklafelszínig tart, sziklabontásra nem lesz szükség.

A közbeszerzés nyílt eljárásban zajlott, de csak egy jelentkező akadt a feladatra, így a ZÁÉV-Market páros tavaly december 22-én írta alá a szerződést, a munka ára 5,3 milliárd forint lesz a kiírásban becsült 5,8 milliárddal szemben.

Reagált a Várkapitányság

A szerkesztőségünknek küldött levélben így fogalmaztak:

A Citadella megújításának mostani szakaszában a fejlesztési terület előkészítő feltárása, az erőd falainak rekonstrukciója és egy zászlórúd építése valósul meg mintegy 5,3 milliárd forint értékben, amely összegből a zászlórúd építésének költsége mindösszesen 2 százalékot tesz ki.

A közel 10 ezer négyzetméternyi falfelület rekonstrukciója a felületek letisztításával, a kalcit és gipsz kicsapódások eltávolításával és a gyenge, mállott részek leszedésével történik meg. A falrekonstrukció során a szakemberek újjáépítik a vörös mészkő fedlapokat is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!