3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az alkotmánybírósághoz fordult Maros Zilinka szlovák legfőbb ügyész az alapvető jogoknak a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet idején történő korlátozása miatt.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentéséről beszámoló MTI azt írja: a legfőbb ügyész arra tett javaslatot a kassai székhelyű taláros testületnek, hogy az arányosság elvének szempontjából vizsgálja meg azokat a kormányhatározatokat, amelyek a vészhelyzet idején korlátozzák az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. A legfőbb ügyészség szóvivője szerint a beadványban a kijárási tilalom által érintett alapvető jogok korlátozásáról és az általános tesztelésen való részvétel elutasítása miatti szankciókról van szó, pontosabban arról, hogy ezek az intézkedések mennyire tekinthetők az alapvető jogok arányos korlátozásának az általuk elérni kívánt cél tükrében.

Tömeges tesztelés Pozsonyban. Forrás: depositphotos
Tömeges tesztelés Pozsonyban. Forrás: depositphotos

A legfőbb ügyész beadványában rámutat: a kijárási tilalom mint korlátozás több, az alkotmány által szavatolt alapvető jogot is korlátoz, köztük a tulajdonhasználat és a vallásgyakorlás jogát és az oktatáshoz való jogot, a gyülekezés szabadságát és a vállalkozáshoz való jogot. Az ügyészség ezzel összefüggésben rámutat: a bevezetni kívánt korlátozások lehetséges mértékének is a kormány vonatkozó határozata részét kellene képeznie. A legfőbb ügyész beadványában azt is kéri, hogy a taláros testület vizsgálja meg a kormány azon múlt heti intézkedésének az alaptörvénnyel való összeegyeztethetőségét, amellyel megtiltotta a pihenési célú külföldi utazásokat.

A legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz címzett keddi beadványa már a második hasonló a héten. Hétfőn a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, a Robert Fico által vezetett Irány (Smer - SD) fordult az alkotmánybírósághoz a vészhelyzettel, illetve annak meghosszabbításával összefüggésben. Ők azt állították, hogy a kormány nem indokolta meg elégséges mértékben a vészhelyzet meghosszabbítását, önkényesen cselekedett, valamint rámutattak arra, hogy semmi sem indokolja azt, amilyen mértékben az alapvető jogokat az intézkedéssel korlátozták.

A szlovák kormány a múlt héten hosszabbította meg ismét 40 nappal az október elsején bevezetett vészhelyzet érvényességét. A hosszabbítást ezúttal is a járványügyi helyzetre hivatkozva hagyta jóvá a kabinet, immár a negyedik alkalommal. A vészhelyzet újabb meghosszabbítását egy, a pozsonyi törvényhozás által decemberben gyorsított eljárásban elfogadott - szakértők által is sokat bírált - alkotmánytörvény tette lehetővé.

Az 5 és félmilliós lakosságú Szlovákiában az elmúlt napokban csökken a napi új fertőzöttek száma: az elmúlt egy hétben nem volt 2000 fölött az új megbetegedések adata.

Az új koronavírusos esetek száma naponta Szlovákiában. Forrás:  worldometers.info
Az új koronavírusos esetek száma naponta Szlovákiában. Forrás: worldometers.info

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!