2019. augusztus 8. 11:29
mfor.hu

Ahogy júniusban, úgy júliusban is soha nem látott jó állapotban volt a magyar költségvetés az előzetes adatok alapján.

2017 után ismét többlettel zárta a júliust a magyar költségvetés. A Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint 37,2 milliárd forint többlettel zárt a büdzsé, így az éves kumulált hiány is mérséklődni tudott, 352,7 milliárd forintra. Ennyire alacsony hetedik havi hiányra 2004-ig visszamenőleg még egyszer sem volt példa. Azt, hogy mennyire is stabil a költségvetés, jól mutatja, hogy július végére még csak az éves hiánycél 35,3 százaléka jött össze.

 

A tárca közlése szerint 2019 első hét hónapjában

  • általános forgalmi adóból 410,8 milliárd forinttal,
  • személyi jövedelemadóból 127,3 milliárd forinttal,
  • a jövedéki adóból pedig 57 milliárd forinttal volt magasabb bevétele a költségvetésnek, mint a tavalyi év azonos időszakában.
  • Emellett a szociális hozzájárulási adóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 310,7 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába az előző évhez képest.

2019. január-júliusban 441 milliárd forint uniós bevétel érkezett, míg az uniós kiadásokra 850,8 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a kedvezményezettek részére, folytatva ezen támogatások megelőlegezését. A hazai forrásból megvalósuló fejlesztések közül pedig továbbra is a Modern Városok Programra, a vasúthálózat modernizációjára, a Pest megyei fejlesztésekre, valamint a vállalkozási beruházás-ösztönzésre szánt források emelhetőek ki.

Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya 446,7 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 73,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 20,5 milliárd forintos többletet értek el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.