2018. november 8. 05:28

Ugyanarra az időszakra vonatkozóan az eddig ismertnél több illegális migránsról ad számot a rendőrség statisztikája.

Megújította az illegális migránsok létszámára vonatkozó statisztikáját a rendőrség. A korábbiaknál részletesebb információkat szolgáltatnak, összesítésünk alapján azonban az új statisztika adatai nincsenek összhangban a korábbi, ma már nem elérhető számokkal.

A police.hu főoldalán a rendőrség az elmúlt időszakig az elfogott migránsok számáról számolt be; ennek helyén ma már az "Illegális migráció alakulása - heti bontásban" kimutatás található. Míg előbbi esetben napi bontásban egy számadatot közöltek, az új statisztika heti bontásban három kategóriát különböztet meg:

  • megakadályozott tiltott határátlépés,
  • feltartóztatott, majd IBH-kapun átkísért,
  • elfogott, előállított, majd eljárás alá vont.

Legutóbb október 4-én (vagyis a 40. hét végén) összesítettük az (sajtó által is sokszor hivatkozott) elfogott migránsok számát, mely szerint idén 365 illegális határátlépőt regisztráltak.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A rendőrség új kimutatása szerint viszont a 40. hét végéig

  • 1410 migráns tiltott határátlépését akadályozták meg,
  • 2721 személyt feltartóztattak, majd az IBH-kapun átkísértek,
  • 349 migránst pedig elfogtak, előállítottak, majd eljárás alá vontak.

Vagyis összesen 4480 fő képezte a "tömeges bevándorlást", ami több mint 11-szer nagyobb az eddig ismert számnál.

Jól látható, hogy az adatok sehogy sem fedik egymást, még akkor is kilóg a lóláb, ha csak az elfogott, előállított, majd eljárás alá vontak számát összesítjük. A korábbi 365 fő áll szemben ugyanis 349 fővel. Mivel a 40. hét október 7-ével ért véget, logikusan az október 4-i 365 fős összesítésünknek kellene kevesebbnek lennie, nem pedig az új statisztika által közölt adatnak.  

Az ellentmondások feloldása érdekében a rendőrség sajtóosztályához fordultunk kérdéseinkkel. Szerettük volna megtudni, hogy miért volt szükség a statisztika megújítására, illetve az új kimutatás a korábbival milyen átfedésben van, miért nem stimmelnek a 40. hétre összesített számok.

Az ORFK sajtóosztálya szerint

"a korábbi időszakban a rendőrség honlapján a főoldalon számoltunk be az elfogások számáról napi bontásban, napi frissítéssel.  Az országos összesítőnkben pedig a megakadályozások, feltartóztatások és átkísérések számáról is adtunk tájékoztatást. Tapasztalataink szerint a kétféle megjelenítés félreértésekre adott okot, ezért célszerűnek láttuk az információk egy helyen történő megjelenítését.

Mivel a számok közötti eltérésre irányuló felvetéseinkre nem kaptunk választ a rendőrségtől, továbbra is megfejtendő kérdés, hogy akkor pontosan milyen mértékű is a "tömeges bevándorlás", amit a kormány is előszeretettel emleget a témában.

 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.