2020. június 17. 15:43
mfor.hu

Nem minden iskolában lesz iskolaőr, csak ott, ahol erre igény van - mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár egy interjúban.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a Heteknek adott interjúban az iskolaőrség bevezetésével kapcsolatban beszélt a részletekről. Azt mondta: az intézkedés állami intézményekben indul, később, igény esetén egyházi vagy magán fenntartók is csatlakozhatnak a programhoz. Nem minden iskolában vezetik be, hanem ott, ahol erre igény van, és nem is végleges módon – ha az érintettek úgy ítélik meg, hogy feleslegessé vált, az iskolaőrség meg is szüntethető.

Az iskolaőrök nem az Emmihez kerülnek állományba, hanem a rendőrségen belül, önálló rendészeti szervként - tehát a Belügyminisztérium költségvetéséből. 

Maruzsa Zoltán szerint az iskolaőr közhatalmi jogosítványokkal rendelkezik, és speciálisan az iskolai konfliktusokra van felkészítve - gumibotot, bilincset is használhat, de ez szerinte szerencsésebb a mostani rendszernél, amikor hívás esetén fegyveres rendőr megy be az iskolaépületbe. 

Illusztráció - forrás: Depositphotos Illusztráció - forrás: Depositphotos

A kényszerítő eszközök védelmi eszközök, amelyek ellenszegülés vagy támadás elhárítására szolgálnak az iskolaőröknél - mondta az államtitkár.  Igaz, nemrég egy, a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: az iskolaőrök az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhatnak be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy nevelővel szemben.

Maruzsa Zoltán ismét beszélt a büntethetőségi korhatár leszállításáról is:  a pedagógusok elleni bántalmazó magatartás nemcsak középiskolásokra jellemző, hanem sajnos a felső tagozatosok körében is terjed, szerinte ezért indokolt, hogy 14 év alattiak is büntethetőek legyenek.

A korábbi rendőrökből álló szervezet a tantestület része lesz, és azokban az iskolákban, ahol súlyos fegyelmi problémák vannak, állandóan bent lesznek a gyerekek között. Az iskolaőrök fegyvert nem, de más szankcionáló eszközt tarthatnak majd maguknál, amelyet csak az iskolában használhatnak. A törvényjavaslatról itt írt bővebben az mfor.hu.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.