<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Négy hónapig vizsgálódtak a NAV-osok a budapesti közműholding vezetőjénél, de nem találtak semmit.

Bírságot nem szabott ki, és semmilyen megállapítást sem tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután lefolytatta vizsgálatát Mártha Imre utóbbi öt lezárt adóévéről – közölte az érintett a hvg megkeresésére.

Mártha Imre a fővárosi közműszolgáltatásokat tömörítő Budapesti Közművek (BKM) Zrt. vezérigazgatója, de az adóhatóság nem a cégnél, hanem a vállalatvezető háza táján kutakodott – a BKM-nek nem volt köze az ügyhöz.

Mártha Imre. Fotó: MarthaImre.comMártha Imre. Fotó: MarthaImre.com

A hvg cikke szerint  Mártha Imre neve akkor lett a szélesebb közönség számára is ismert, amikor tavaly év végén a kormánybarát médiában több cikk is megjelent róla, melyek azt állították, hogy alig dolgozik, hogy az állami MVM élén korábban bűncselekményt követett el, s hogy csak minimális bejelentett jövedelem után fizet adót, miközben luxuséletmódot folytat.

A lejáratókampány ahhoz vezetett, hogy az adóhatóságnál is feljelentették a cégvezetőt, ám a NAV végül csaknem négy hónap kutakodás után mindent rendben talált. A vizsgálat a 2016–2020-as időszakra terjedt ki, és Mártha összes hazai és külföldi bankszámláját, jövedelmét elemezte, ideértve a munkabére mellett osztalékait, mezőgazdasági támogatásait, megbízási díjait, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét.

A vizsgálati programban foglaltakat megvizsgáltuk, az ellenőrzés alapján megállapítást nem tettünk. […] Az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény 117. §-a alapján a vizsgálatot hatósági eljárás nem követi

 – közölte a NAV Mártha Imrével a hvg cikke szerint.

Kétszer is meghosszabbították az adóellenőrzés határidejét

A vizsgálat megindításának hivatalos időpontja 2022. január 21 volt, a lezárás határidejére – a törvényben foglaltaknak megfelelően – 30 napot szabtak meg. Az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján az ellenőrzésre előírt határidőt az ellenőrzést végző igazgatóság (jelen esetben, Mártha állandó lakhelye szerint a NAV Veszprém Megye Adó és Vámigazgatósága) vezetője indokolt esetben egyszer, legfeljebb 30 napig terjedő időtartammal meghosszabbíthatja. Ezt a NAV meg is tette és így a vizsgálat lezárásának határideje újabb 30 nappal kitolódott.

A vizsgálat során azonban ez a határidő-hosszabbítás sem volt elegendő és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján a további hosszabbítást már csak a NAV elnöke, Vágujhelyi Ferenc, mint a jogkör gyakorlója adhatta meg. A NAV így újabb 60 nappal hosszabbította meg a vizsgálatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.