3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Eldőlni látszik a Természettudományi Múzeum sorsa. A januári költözés híre után februárban lefújták a projektet, ám most mégis kiírták a megvalósíthatósági tanulmány közbeszerzését. Október közepéig lehet pályázni.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium január elején még azt kommunikálta, hogy végre megkezdődhet a Magyar Természettudományi Múzeum új, debreceni épületegységének az előkészítése, majd az index.hu információ szerint egyelőre mégsem költözik Debrecenbe a múzeum.

A februári visszakozás a geopolitikai eseményekre, valamint az energiaválság okozta költségnövekedésnek köszönhető, legalábbis erre hivatkozva halasztotta el a még kivitelezés alatt nem lévő állami beruházásokat a kormány, amibe a múzeum is belekerült.

Most azonban minden jel szerint sikerült forrást találni a projektre. Az építkezés pontos ütemezéséről ugyan még messze nincs szó, de 2023. szeptember 11-én kiírták a részletes megvalósíthatósági tanulmányra (RMT) a közbeszerzést.

A költözés előkészítése elkezdődött. Fotó: Youtube
A költözés előkészítése elkezdődött. Fotó: Youtube

2023. október 13-ig várják az ajánlatokat, a részletes terveket pedig 90 nap, azaz 3 hónap alatt kell elkészítenie majd a nyertes cégnek.

A tanulmánynak vizsgálnia és elemeznie, valamint javaslatokat kell megfogalmaznia:

  • a kiállító épületre,
  • a gyűjteményi és kutatóközpont épületre és két alternatív helyszínére,
  • a költözésre,
  • az üzemeltetésre és működésfejlesztésre vonatkozóan.

A pályázatnak hat kategóriát érdemes felölelnie:

  • a beruházási költségigényeket (tervezési, kivitelezési és költözési költségek)
  • kivitelezési kockázatok és keretek (talajtani, régészeti kockázatok, ütemezési csúszás, infláció)
  • életciklus-elemzés (környezeti és társadalmi hatások, fenntarthatóság)
  • üzemeltetési kockázatok (növekvő energiaárak, munkaerő kihívások, üzemeltetési költségek)
  • koncepció hatása a pénzügyi eredményre (múzeum méretének, műszaki kialakításának hatása az üzemeltetési költségekre, étterem, kávézó, shop, rendezvényhelyszín funkció megléte)
  • látogatottság (reálisan megszólítható látogatók nagyságrendje).

A Természettudományi Múzeum költözésének terve igen megosztó. 2020-ban Karácsony Gergely főpolgármester tragikus döntésnek tartotta, míg a debreceni polgármester szerint a helyi oktatási és tudományos élet ideális helyszínévé válhat majd a múzeum. A Magyar Tudományos Akadémia határozatban tiltakozott a múzeum vidékre költöztetése ellen, és több mint 30 hazai tudós nyílt levélben fejezte ki tiltakozását a terv ellen.

 Az önkormányzat javaslata szerint a debreceni Nagyerdőben, az Oláh Gábor utcai volt Loki-pálya területén épülhet fel az új Természettudományi Múzeum - közölte már korábban a város polgármestere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!