2018. október 25. 14:24
MTI

Ez megfelel a piaci várakozásoknak.

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. A kormányzótanács, a piaci várakozásokkal összhangban, változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,40 százalékos szintjét.

Az EKB közleménye szerint a kormányzótanács az előző, szeptemberi kamatdöntéshez hasonlóan, továbbra is arra számít, hogy a bank irányadó kamatai legalább 2019 nyaráig a jelenlegi szinten maradnak, mindenesetre addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció középtávon továbbra is tartósan a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli legyen.

A hagyományostól eltérő monetáris politikai intézkedéseket illetően a kormányzótanács 2018. december végéig az új, a szeptemberi döntés után bejelentett módon 30 milliárd helyett 15 milliárd eurós havi ütemben folytatja a nettó eszközvásárlást az erre szolgáló programban (APP); valamint annak függvényében, hogy a beérkező adatok megerősítik a középtávú inflációs várakozásokat - a nettó eszközvásárlás ezután befejeződik.

A kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy az APP-ben vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést a nettó eszközvásárlás befejezése után hosszabb időszakon keresztül, illetve ameddig szükséges, újra befekteti annak érdekében, hogy megmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika. Mario Draghi, az EKB elnöke a délután fél háromkor kezdődő sajtóértekezleten ismerteti a döntések alapjául szolgáló megfontolásokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.