<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A spanyol hatóságok német turistákon tesztelik, hogyan működik a turizmus a koronavírus-járvány korszakában. A külföldi látogatók létfontosságúak a spanyol gazdaság számára.

Már június 15-én, azaz két héttel a hivatalos spanyol határnyitás előtt megkezdheti nyaralását hatezer német turista a Baleár-szigeteken, tehát például Mallorcán, Menorcán és Ibizán, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Cala d'Hort strand, Ibiza. (Depositphotos)Cala d'Hort strand, Ibiza. (Depositphotos)

A németek egyfajta „tesztalanyként” szolgálnak majd: a spanyol hatóságok rajtuk "kísérletezik ki", miként működnek a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések a repülőtereken és a szállodákban.

A projektet hosszú tárgyalások után engedélyezte a spanyol kormány a Baleár-szigetek kérésére. Spanyolország jelen állás szerint július elsején nyitja meg kapuit a többi külföldi turista előtt. Ugyanakkor az első strandok már május utolsó hetében kinyitottak a helyieknek.

A turizmus létfontosságú az ország számára: az ágazat adja a GDP mintegy 12 százalékát, és 2,5 millió embernek biztosít munkát.

A dél-európai állam tavaly 84 millió külföldi turistát fogadott, és ezzel a világ második leglátogatottabb országa volt. Idén áprilisban ugyanakkor egyetlen turisztikai vendégéjszakát sem könyvelt el a szállodai szektora.

Spanyolországban eddig csaknem negyedmillió koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 27 ezer. A fertőzés terjedését sikerült jelentősen lelassítani: vasárnap például már „csak” egy újabb áldozatról érkezett jelentés.

A járványellenes intézkedések ugyanakkor jelentős károkat okoznak a gazdaságnak: a spanyol jegybank tegnapi közlése szerint

a GDP jobb esetben 9-11,6, rossz esetben 15,1 százalékkal zuhanhat az idei évben.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.