TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 9. 10:25

A spanyol hatóságok német turistákon tesztelik, hogyan működik a turizmus a koronavírus-járvány korszakában. A külföldi látogatók létfontosságúak a spanyol gazdaság számára.

Már június 15-én, azaz két héttel a hivatalos spanyol határnyitás előtt megkezdheti nyaralását hatezer német turista a Baleár-szigeteken, tehát például Mallorcán, Menorcán és Ibizán, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

Cala d'Hort strand, Ibiza. (Depositphotos) Cala d'Hort strand, Ibiza. (Depositphotos)

A németek egyfajta „tesztalanyként” szolgálnak majd: a spanyol hatóságok rajtuk "kísérletezik ki", miként működnek a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések a repülőtereken és a szállodákban.

A projektet hosszú tárgyalások után engedélyezte a spanyol kormány a Baleár-szigetek kérésére. Spanyolország jelen állás szerint július elsején nyitja meg kapuit a többi külföldi turista előtt. Ugyanakkor az első strandok már május utolsó hetében kinyitottak a helyieknek.

A turizmus létfontosságú az ország számára: az ágazat adja a GDP mintegy 12 százalékát, és 2,5 millió embernek biztosít munkát.

A dél-európai állam tavaly 84 millió külföldi turistát fogadott, és ezzel a világ második leglátogatottabb országa volt. Idén áprilisban ugyanakkor egyetlen turisztikai vendégéjszakát sem könyvelt el a szállodai szektora.

Spanyolországban eddig csaknem negyedmillió koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 27 ezer. A fertőzés terjedését sikerült jelentősen lelassítani: vasárnap például már „csak” egy újabb áldozatról érkezett jelentés.

A járványellenes intézkedések ugyanakkor jelentős károkat okoznak a gazdaságnak: a spanyol jegybank tegnapi közlése szerint

a GDP jobb esetben 9-11,6, rossz esetben 15,1 százalékkal zuhanhat az idei évben.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.