3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Központi Statisztikai Hivatal szóvivője közölte, a címek 63,5 százalékáról online érkeztek be a válaszok. November 1-jén csak akkor van számlálóbiztosi adatfelvétel, ha valaki ezt az időpontot kérte. Aki pedig november 20-ig sem vesz részt a népszámlálásban, lesz még egy hete erre, de ehhez a települési jegyzőt kell felkeresnie.

A számlálóbiztosok november 20-ig keresik fel azokat a háztartásokat, ahonnan nem érkezett be az online kitöltött kérdőív, november elsején szünetel az adatfelvétel – mondta el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Rövid Irén emlékeztetett: október elsején indult a népszámlálás és október 19-ig lehetett kitölteni online a kérdőívet.

Nagyon népszerű volt az online kitöltés, 3,2 millió címről csaknem 7 millió személyi kérdőív érkezett be

október 19-ig. A címek 63,5 százalékáról online érkeztek be a válaszok

– közölte. Elmondta, a számlálóbiztosok október 20-tól kezdték meg a munkát és november 20-ig keresik fel azokat a háztartásokat, ahonnan nem érkezett be az online kitöltött kérdőív.

A számlálóbiztosok legalább három alkalommal, különböző időpontokban látogatnak el a címekre és próbálják majd felvenni a kapcsolatot az ott élőkkel. Hétköznap és hétvégén is felkereshetik a számlálóbiztosok az embereket – közölte Rövid Irén. Hozzátette, november elsején egy napra szünetel az adatfelvétel, ugyanakkor ha valaki kérte, hogy ekkor keressék fel, akkor természetesen számíthat majd a számlálóbiztos érkezésére. Elmondta azt is, hogy a számlálóbiztos elérhetőséget hagy, ha többszöri megkeresés után sem talál otthon senkit, így lehetőség van előzetes időpont-egyeztetésre.

A számlálóbiztosok november 20-ig több alkalommal is megpróbálkozhatnak az adatfelvétellel (Fotó: Illyés Tibor / MTI)
A számlálóbiztosok november 20-ig több alkalommal is megpróbálkozhatnak az adatfelvétellel (Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rövid Irén felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak, akik november 20-ig nem vesznek részt a népszámlálásban, még lesz egy hetük erre. November 21. és 28. között tudnak majd eleget tenni az adatszolgáltatási kötelezettségnek. Nekik a jegyzőt kell majd felkeresniük – mondta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy nem érdemes az utolsó pillanatig várni, hiszen a számlálóbiztosok alkalmazkodnak, és keresik a legalkalmasabb időpontot a kérdőív kitöltésére.

A háztartás egy nagykorú tagja megválaszolhatja valamennyi kérdést

– mutatott rá.

Rövid Irén hangsúlyozta: kötelező a részvétel a népszámlálásban, azonban néhány kérdésre nem kötelező válaszolni. Önkéntes a válaszadás például a vallásra, az egészségi állapotra, valamint a fogyatékosságra vonatkozó kérdésekre – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár nem kötelező, de fontos a válaszadás, mert az érintett szervezetek számára nélkülözhetetlenek ezek az adatok.

Az adatgyűjtéssel a „jövőnket határozzunk meg”, a lakókörnyezetünket érintő fejlesztési programokhoz a népszámlálási adatok jelentik a támpontot – mutatott ár a KSH szóvivője.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!