<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Komoly lelépési pénzt kap a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013 augusztusában megválasztott elnöke.

Mandátuma kilenc évre szólt, így 2022 szeptemberében már az új összetételű parlamentnek kellett volna szavaznia az utódjáról. Karas azonban az idén októberben lemondott. A döntés nem csak a kormányoldalnak kedvezett.

Az NMHH a 24.hu-nak küldött tájékoztatása alapján az elnök jelentős összeget kapott végkielégítés és kártalanítás címén. Csak azért 35 millió forintra jogosult, mert egy évig nem helyezkedhet el a médiában. Új munkahelyén, az Állami Számvevőszék alelnökeként ugyanakkor máris havi 4,2 milliós bruttó bérre jogosult, ami lényegében megegyezik eddigi fizetésével. 

Fizetése többszöröséért távozik. Fotó: MTIFizetése többszöröséért távozik. Fotó: MTI

A 24.hu számításai szerint bruttó 61,6 millió forintot kapott végkielégítés és kártalanítás jogcímen Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), illetve a Médiatanács október 31-i hatállyal lemondott elnöke.

A nettó lelépési pénz így 40 964 000 forint.

A jogszabály alapján egy éven át nem létesíthet munkaviszonyt, rendszeres gazdasági kapcsolatot olyan gazdasági társaságban, amelynek jogát vagy jogos érdekét elnökként hozott döntése érintette, és ilyen gazdasági társaságban részesedést sem szerezhet. Emiatt – miként azt az NMHH a 24.hu-nak küldött válasza is tartalmazza – Karas Monika kártalanításban részesült. A médiatörvény alapján ennek összege a megelőző 12 havi, a hatóságtól származó nettó – azaz személyi jövedelemadóval csökkentett – jövedelmének felel meg.

Karas Monika nettó bére havi 2 660 000 forint volt NMHH-elnökként (ha semmilyen kedvezményt nem vett igénybe), és havi nettó 266 000 forint a Médiatanács vezetőjeként. Ez alapján összesen nettó 35 112 000 forint kártalanítást utaltak távozásakor a számlájára. Ha ehhez hozzáadjuk végkielégítése nettó összegét, akkor 40 964 000 forint jön ki.

Az NMHH tájékoztatása szerint Karas „egyéb bérjellegű kifizetésben nem részesült”.

A bő 35 millió forinttal ellentételezett elhelyezkedési tilalom egyébként különösebben nem nehezítette meg – a médiahatóság tájékoztatása szerint amúgy is „új szakmai kihívásokat” kereső – Karas Monika dolgát, hiszen novembertől az Állami Számvevőszék alelnökeként dolgozik tovább, miután igent mondott Domokos László elnök, korábbi fideszes országgyűlélési képviselő felkérésére. 

A számvevőszékről szóló törvény szerint a 12 évre kinevezett alelnök havi keresete a megelőző év havi bruttó nemzetgazdasági átlagkeresetének tíz és félszerese. A KSH közlése szerint 2020. január és december között a bruttó átlagkereset 403 600 forint volt. Karas Monika tehát havonta bruttó 4 237 800 forintot keres ezentúl – majdnem pontosan ugyanannyit, mint az NMHH és a Médiatanács vezetőjeként.

Azzal, hogy a valaha a Simicska Lajoshoz tartozó médiabirodalom jogászaként tevékenykedő, 2013 augusztusában kinevezett Karas Monika a jövőre lejáró mandátumának kitöltése előtt távozott az NMHH éléről, még a jelenlegi parlamenti többség dönthet az utódjáról, akit kilenc évre választanak meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.