<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Mintegy 300 milliárd forintot költ jövőre katonai eszközökre a hadsereg. Vadászrepülők és drónok is lehetnek a bevásárlólistán.

Rekordmagas, 1003 milliárd forintos összeg lesz jövőre Magyarország honvédelmi költségvetése, ennek mintegy harmadát új eszközök beszerzésére, fejlesztésre költik, s el kell gondolkodni újabb vadászrepülők és drónok vásárlásán is – mondta a portfolio.hu-nak adott interjúban Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Követni kell a technikai fejlődést, a legkorszerűbb katonai drónok kellenek (fotó: rotors and cams)Követni kell a technikai fejlődést, a legkorszerűbb katonai drónok kellenek (fotó: rotors and cams)

Az arányok megoszlása úgy helyes, ha a személyi juttatásokra a költségvetés mintegy 40 százalékát, az üzemeltetésre, fenntartásra, működésre 30-35 százalékot, a beszerzésre és fejlesztésre 25-30 százalékot biztosítunk. Ez teljes mértékben összhangban van a NATO elvárásával, mely szerint az ország védelmi költségvetésének legalább ötödét szükséges beszerzésekre, korszerűsítésre, modernizációra fordítani. "A keleti (orosz - a szerk.) fenyegetettséggel szemben természetesen segítenünk, támogatnunk kell a szövetségeseinket, de a déli fenyegetettség Magyarországot közvetlenül is érinti"-  utalt a hadsereg NATO-val kapcsolatos egyéb kötelezettségeire.

"2026-ban jár le a Gripen harci repülőgépek lízingszerződése, ezért a légierő ezen képességcsomagját biztosító repülőgépekben is gondolkodnunk kell” - mondta a miniszter.

Nem elég azonban beszerezni az új eszközöket, azokat valahol el is kell helyezni, biztosítani kell az üzemeltetést, a működtetést, a fenntartást. Ehhez kell a logisztikai- és infrastrukturális képességek fejlesztése, illetve kellenek azok a katonák, akik üzemeltetni, kezelni tudják ezeket az eszközöket, illetve azok a tisztek és altisztek, akik a katonák irányításával, kiképzésével foglalkoznak - fejtette ki Benkő.

Ezzel összefüggésben derülátóan beszált az utánpótlásról, de megjegyezte, hogy az nagy energiákat köt le. Azt mondta, hogy a toborzási mérlegük pozitív, vagyis több fiatalt tudnak megnyerni, mint ahányan elhagyják a szolgálatot, de tovább akarják szélesíteni ezt a kört.

A politikus fontosnak nevezte a kibertérben zajló hadviselésre való még alaposabb felkészülést is. Itt új képességek kialakítása a cél 2030-ig. Elismerte, hogy nem tudnak olcsóbban foglalkoztatni jó informatikai szakembereket, csak jó pénzért, ahogy más cégek és vállalatok is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.