2018. június 23. 17:52

Szigorítják a jövedéki törvényt.

Jól fontolja meg minden boltos, hogy a jövőben zárjegy nélküli alkoholt vagy kifejezetten a nemzeti trafikok esetében dohánygyártmányt próbál értékesíteni, mert a bírság mellett a a bolt bezárásával is számolniuk kell a lebukó kereskedőknek.

Sokáig zárva lehet a bolt, ha trükközni próbál a tulajdonos Sokáig zárva lehet a bolt, ha trükközni próbál a tulajdonos
Ez az adócsomagból derül ki, amit már tárgyal a parlament. A jövedéki törvény alig észrevehető módosításainak egyike rendelkezik arról, hogy 2019-től a zárjegy nélküli értékesítés is alapot ad a hatóságnak az üzlet bezárásának elrendelésére. Januártól abban az esetben is dönthet így a hatóság embere, ha "a jövedéki termék birtokosa nem tudja igazolni a jövedéki termék eredetét".

A hatályos jogszabály szerint első alkalommal 12 napra zárhatják be ilyen vétségek miatt a boltot, a második alkalommal 30 napra, és ha még ebből sem tanul a boltos, minden további jogsértést 60 napnyi bezárással torolhat meg a hatóság. Abban az esetben lehet megúszni a súlyosabb következményeket, ha a két ugyanolyan jogsértés között eltelik legalább két év.

Engedékenyebb lesz viszont a törvény abban, hogy mekkora tétel zárjegy nélküli jövedéki termék esetén nem rendelhető el boltzár. A hatályos jogszabályt úgy is lehet érteni, hogy akkor is lakat kerülhet a boltra, ha az ott megvásárolható összes érintett alkoholféléből kevesebb mint 10 liter eredetét nem tudja igazolni a kiskereskedő.

A kormány által javasolt pontosítás szerint jövedéki termékenként kell figyelembe venni a limitet: vagyis külön kell vizsgálni a 10 litert el nem érő mennyiséget a sörök, a csendes és habzóborok, a köztes alkoholtermékek vagy az alkoholtermékek esetében.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.