<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szigorítják a jövedéki törvényt.

Jól fontolja meg minden boltos, hogy a jövőben zárjegy nélküli alkoholt vagy kifejezetten a nemzeti trafikok esetében dohánygyártmányt próbál értékesíteni, mert a bírság mellett a a bolt bezárásával is számolniuk kell a lebukó kereskedőknek.

Sokáig zárva lehet a bolt, ha trükközni próbál a tulajdonosSokáig zárva lehet a bolt, ha trükközni próbál a tulajdonos
Ez az adócsomagból derül ki, amit már tárgyal a parlament. A jövedéki törvény alig észrevehető módosításainak egyike rendelkezik arról, hogy 2019-től a zárjegy nélküli értékesítés is alapot ad a hatóságnak az üzlet bezárásának elrendelésére. Januártól abban az esetben is dönthet így a hatóság embere, ha "a jövedéki termék birtokosa nem tudja igazolni a jövedéki termék eredetét".

A hatályos jogszabály szerint első alkalommal 12 napra zárhatják be ilyen vétségek miatt a boltot, a második alkalommal 30 napra, és ha még ebből sem tanul a boltos, minden további jogsértést 60 napnyi bezárással torolhat meg a hatóság. Abban az esetben lehet megúszni a súlyosabb következményeket, ha a két ugyanolyan jogsértés között eltelik legalább két év.

Engedékenyebb lesz viszont a törvény abban, hogy mekkora tétel zárjegy nélküli jövedéki termék esetén nem rendelhető el boltzár. A hatályos jogszabályt úgy is lehet érteni, hogy akkor is lakat kerülhet a boltra, ha az ott megvásárolható összes érintett alkoholféléből kevesebb mint 10 liter eredetét nem tudja igazolni a kiskereskedő.

A kormány által javasolt pontosítás szerint jövedéki termékenként kell figyelembe venni a limitet: vagyis külön kell vizsgálni a 10 litert el nem érő mennyiséget a sörök, a csendes és habzóborok, a köztes alkoholtermékek vagy az alkoholtermékek esetében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.