2018. június 23. 17:52

Szigorítják a jövedéki törvényt.

Jól fontolja meg minden boltos, hogy a jövőben zárjegy nélküli alkoholt vagy kifejezetten a nemzeti trafikok esetében dohánygyártmányt próbál értékesíteni, mert a bírság mellett a a bolt bezárásával is számolniuk kell a lebukó kereskedőknek.

Sokáig zárva lehet a bolt, ha trükközni próbál a tulajdonos Sokáig zárva lehet a bolt, ha trükközni próbál a tulajdonos
Ez az adócsomagból derül ki, amit már tárgyal a parlament. A jövedéki törvény alig észrevehető módosításainak egyike rendelkezik arról, hogy 2019-től a zárjegy nélküli értékesítés is alapot ad a hatóságnak az üzlet bezárásának elrendelésére. Januártól abban az esetben is dönthet így a hatóság embere, ha "a jövedéki termék birtokosa nem tudja igazolni a jövedéki termék eredetét".

A hatályos jogszabály szerint első alkalommal 12 napra zárhatják be ilyen vétségek miatt a boltot, a második alkalommal 30 napra, és ha még ebből sem tanul a boltos, minden további jogsértést 60 napnyi bezárással torolhat meg a hatóság. Abban az esetben lehet megúszni a súlyosabb következményeket, ha a két ugyanolyan jogsértés között eltelik legalább két év.

Engedékenyebb lesz viszont a törvény abban, hogy mekkora tétel zárjegy nélküli jövedéki termék esetén nem rendelhető el boltzár. A hatályos jogszabályt úgy is lehet érteni, hogy akkor is lakat kerülhet a boltra, ha az ott megvásárolható összes érintett alkoholféléből kevesebb mint 10 liter eredetét nem tudja igazolni a kiskereskedő.

A kormány által javasolt pontosítás szerint jövedéki termékenként kell figyelembe venni a limitet: vagyis külön kell vizsgálni a 10 litert el nem érő mennyiséget a sörök, a csendes és habzóborok, a köztes alkoholtermékek vagy az alkoholtermékek esetében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.