2018. október 5. 12:55
mfor.hu

A szívószál, a műanyag pohár termékdíja is emelkedik majd. 

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, és a kör várhatóan tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, köztük a keverőpálcával és a szívószállal - mondta az MTI beszámolója szerint egy konferencián Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

Két év múlva eltűnnek a műanyag zacskók

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szeptember közepén jelentette be: jelentős szigorítást terveznek 2019-től a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. A tárca javaslatot dolgozott ki a műanyag zacskók felhasználását korlátozó intézkedésekről a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás keretében.

A tervek szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, ami a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy ezeket a zacskókat más termékekkel helyettesítsék. Az intézkedés hatására a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesíthetnék előnyben.

                                                                Függönybe a kenyeret, dobozba a húst
Hogy milyen hatással lesz majd, ha Magyarországon is betiltják a nejlon szatyrokat? Milyen megoldások vannak a zacskómentes életre? A témával nemrég  a Privátbankár.hu ebben az összefoglaló cikkében részletesen is foglalkozott.