2p

A köztársasági elnök elődjeihez képest is kitűnik.

Az elmúlt napok egyik legmeglepőbb híre, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgató-helyettesének, akit kényszerítés kísérlete miatt ítéltek el ugyanabban az ügyben, amelyben az igazgatót a gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatás miatt meszelték el.

Novák Katalin kegyelmi rekorder. Fotó: Facebook
Novák Katalin kegyelmi rekorder. Fotó: Facebook

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, csütörtök délután Orbán Viktor is beszállt a döntés után kialakult káoszba, bejelentve, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be azért, hogy a jövőben ne legyen lehetséges, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselkemény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Az InfoStart cikkében a Novák Katalin előtti köztársasági elnökök kegyelmi statisztikáját nézte meg – a jelenlegi államfő igencsak kitűnik. A portál az Igazságügyi Minisztérium honlapjának segítségével a részletes kegyelmi statisztikákból leszűrte, hogy 1990-től napjainkig 29 717 ügyből 1680-ban adtak kegyelmet az államfők. A legtöbb kegyelmet Göncz Árpád adta (1245), míg Mádl Ferenc 138, Sólyom László 106, Schmitt Pál 23, Áder János 120, Novák Katalin 48 alkalommal élt ezzel a jogkörével.

A kegyelmes

A cikk szerint azután, hogy 2022 májusában Novák Katalin elfoglalta a köztársasági elnöki széket, 2023 végéig 514 kegyelmi kérvényt nyújtottak be, és csak 2023-ban 446-ból 40-et (8,97 százalék) hagyott jóvá, ilyen magas arányra nem volt példa 1997 óta – ezzel tehát jócskán kitűnik elődjei közül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!