1p

A magyar sajtó számos orgánumának részvétele nélkül tartja meg Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédét a Várkert Bazárban. 

15 órakor kezdődik Orbán Viktor évértékelő beszéde, hamarosan kezdünk.

Kezdünk

A minden eddiginél nagyobb védelemmel ellátott Várkert Bazárban Orbán Viktor azzal kezdte beszédét, hogy a 2024-es év nem kezdődhetett volna rosszabbul. Mint mondta: "köztársasasági elnöki asszonyunk lemondott, ami mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel. A hazájáért dolgozó Magyarországot méltó módon képviselő asszony távozott. Úgy láttuk őt, mint aki odavaló. A magyarok jobbik énjét testítette meg, családanya, aki kedves és felkészült, és nem a fériak mércéje szerint akarta a rátermettségét bizonyítani. A maga természetes módján mutatta meg, hogy a nők gondolatvilága nélkülözhetetlen és pótolhatatlan a politikában is. Férfi és nő külön csak két fél, de együtt egy egész, akik boldog életet teremtenek a családban. Nagy veszteség ez Magyarország számára." 

A lemondás oka

A lemondás okát Orbán Viktor szerint a magyarok többsége elutasította. Mint mondta, a lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egységet éppen ő bontotta meg, így ő maga helyreállítani már nem tudta. Az történt, aminek történnie kellett. A kibillent egyensúlyt megteremteni, a nemzetet újraegyesíteni csak a lemondásával és új elnök hivatalba lépésével lehet a miniszterelnök szerint. Az igazságügyi miniszter asszony (vagyis a már korábban távozott Varga Judit - a szerk.) az elnök határozatát az alkotmányos szokásoknak megfelelően ellenjegyezte, 25 év gyakorlatát folytatva. Távozása elkerülhetetlen és igazságtalan kövezkezmény. "Jó emberek is hoznak rossz döntéseket. A legjobbakkal is megesik. Ha létezne időgép, és visszarepülnénk a múltba, kijavítanák a hibát. Így a kormányra vár a feladat, hogy a kizökkent időt helyrerakja és jogilag is orvosolja" - mondta Orbán. Hozzátéve, a gyermek bántalmazásakor kegyelemnek helye nincs, a lemondás helyes volt. Az igazságügyi miniszter munkáját megköszönte.

A lemondás körüli vita

A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve - mondta Orbán Viktor. Hozzátéve, ha már beütött a baj, annyi hasznunk legyen, hogy tanulunk belőle együtt, a szemünk előtt lezajló dráma arra emlékeztet, milyen kockázatokkal nézünk szembe.

Amikor a nemzetállamok függetlensége áll a világ erőközpontjanak célkeresztjében, a kockázatok igen nagyok. "Tanulság, hogy az ökölvívás törvényei ma hasznosabbak, mint a balett-tánc szabályai. Hiába vagy Mike Tyson, mindig figyelj a körülményekre. Mindig jobb adni, mint kapni" - érzékeltette képletesen Orbán.

Szerinte a modern politika vastörvénye az alázat. "Tudnod kell, akármilyen magasan is vagy, egyedül soha sem lehetsz elég okos. Nincs védett hely, a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. A politikai hiba  bosszantó, ha van rá magyarázat, hát még ha nincs. Azért vált dühhé, mert az nem bonyolult helyzet, hanem egy kikényszerített hiba" - jelentette ki a kormányfő.

Új törvénycsomag

Orbán szerint a jobboldal dühét felkorbácsolta a vita, de kijönnek a helyzetből. Szerinte meg kell erősíteni a gyermekvédelmet, ki kell egészíteni a jogszabályokat a miniszteri rendeletekig. "Az áldozatok kálváriája kötelez minket" - közölte. Hozzátéve, a gyermekvédelem vezetését meg kell erősíteni. Új gyermekvédelmi törvénycsomagot kell benyújtanunk az Országgyűlésbe. A képmutató baloldal majd vitézkedhet ott - tett egy oldalvágást Orbán.

Szerinte sürgető feladat az új köztársasági elnök megválasztása. Novák Katalin távozása napján ennek el kell indulnia - jelölte ki a feladatot.

Az élet megy tovább

Orbán szerint idén sem lesznek könnyűek a feladatok. 2019 volt az utolsó békeév. 2020-ban jött Covid, majd 2022-ben az orosz-ukrán háború. Ez mindenkit megvisel. Ötödik éve az egész ország keményen dolgozik, hogy megvédhessük, amit korábban elértünk. Van, amit sikerült, van, amit nem. A legfontosabbat, a munkahelyeket sikerült.

A kormányfő szerint soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most, az 1 millió munkahely megteremtésén vagyunk túl. A foglalkoztatási ráta ma 75 százalékos, de a cél a 85 százalék. A kabinet becslése szerint még legalább 300 ezer bevonható a munka világába.

Orbán szerint sikerült megvédeniük a nyugdíjakat is. Inkább bravúr viszont, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat. Ennek előteremtése minden évben erőfeszítést és költségvetési kötéltáncot követel Varga Mihály pénzügyminisztertől.

Nem sikerült

Nem sikerült megvédeni a gazdasági növekedés Covid előtti mértékét - ismerte el a kormányfő. Sikerült viszont megtartani a külkereskedelem és az export mértékét, leküzdeni az ikerdeficit jelenségét. Ebben Orbán szerint elévülhetetlen érdemei vannak Szijjártó Péter külügyminiszternek. 

Hozzátéve, tavaly is sikerült közelebb hozni a külhoni magyarokat. Három híd az Ipolyon, naponta 10-szer jár Budapest és Szabadka között, az inflációt a jegybank segítségére sietve sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá nyomni, a minimálbért pedig megemelni.

2024

Az ember mégis többre vágyik - folytatta Orbán. Érzékeltetve, a futballban sem az győz, akinek több védése van, hanem aki több gólt lő. Képzeljük újra magunk elé az utolsó békeévet! Az infláció 3 százalék volt, a gazdaság 5 százalékkal nőtt, a költségvetési hiány 2 százalék alá ment, 21 ezer új lakás épült, 90 ezer gyermek született, mielőtt beütött a Covid. A kormányfő szerint ezekre a szintekre kell visszakapaszkodni, de elég, ha vetünk egy pillantást az EU-s gazdasági előrejelzésekre. Ez így sem lesz sétagalopp Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek, de hajrá! - bíztatott Orbán.

Változó világ

A gazdaságban a zöld energia korszaka nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta - jelentette ki Orbán. A jövő a zöld energiáé, és azoké, akik gyorsan át tudnak állni. A Fidesz egységes, ennek a stabilitásnak, hatalmas kormányzati erőnek az a haszna, hogy villámgyorsan alkalmazkodhatunk. Ha gyors az eszünk és jól használjuk az erőnket, akkor Európában mi tudunk leggyorsabban alkalmazkodni. Ez csípi mások szemét - mondta a kormányfő.

Ha ez sikerül, kikerülünk a monarchia energiafüggőségből. Tervünk, hogy megépítjük Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítjuk, naperőműveket építünk. Naperőmű-fejlesztési programunk megbokrosodott lóra emlékeztet - adott egy hasonlatot Orbán. Már több, mint 5600 megawatt kapacitással rendelkezünk. Az energiafogyasztás már 15 százalékát így állítjuk elő, Lantos Csaba energiaügyi miniszter még a végén tényleg csodát tesz - engedett meg egy félmosolyt a miniszterelnök, majd kijelentette: az energiafüggetlenség állapotához járunk közel.

Kis dollárbaloldalazás

Azt mondják, nincs elég vizünk, miközben a kis Magyarország egy nagy medence - folytatta Orbán. Szerinte a jogos környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni, ezért csak az európai mércének megfelelő üzemeket lehet üzemeltetni. De a gyárak engedélyét sokszor csak nehezen tudjuk kiküzdeni. Itt is észnél kell lenni, mert köztudott, hogy a dollárbaloldalt külföldről fizetik - hozta fel a szokásos mantrát a kormányfő.

Szerinte a diplomáciai küzdelem a nyíltvízi küzdelemhez hasonlít, ebben nem vagyunk rosszak, sőt. Rámutatva, most először nem követői vagyunk egy technológiai átalakulásnak, hanem globális éllovasai, amellyel megmentjük az autógyárainkat is. Ezt Magyarországon el kell kerülni. Ráadásul ehhez értünk. Nem engedhetjük meg azt az elmebajt, mint a német zöldek, hogy az az autó jó, amit nem gyártanak meg - jelentette ki Orbán. Az ország különböző részen hatalmas innovációk zajlanak. A magyar autógyártás értéke több, mint 13 ezer milliárd forint. 

Középtávú jövő

Tervekből sosem volt hiány. A célok világosak. A magyarok jobban élnek, mint a Gyurcsány-korszakban, de nem olyan jól, ahogy szeretnénk - állította Orbán. Kormánya és pártja nevében azt mondta, erős, biztonságos, jómódú országot szeretnének, amihez van egy jó tervük. Szerinte az elsők között értjük meg a világ változását, megítélése szerint mi alkalmazkodunk leggyorsabban a megváltozott helyzethez. Fontos lépés, hogy kimaradunk a háborús és szankciós politkából és kimaradunk a blokkosodásból - hívta fel a figyelmet Orbán. Hozzátéve, nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat nevelő közoktatás építünk, erős vállalatokat teremtünk, új iparágakba fektetünk, újra feltesszük Magyarországot a világ térképére, egyfajta gravitációs pontként. 

Ránk számíthatnak a szomszédaink

Ma 1500 iskola fogadja be az Ukrajnából elmenekült gyermekeket - tért át a háború következményeire Orbán. Aki szerint az összes szomszédunknak segítünk, ahogy tudunk és amikor kell. 

A kormányfő azt állította, hogy minden tervünk készen van és végre is hajtuk. Ez az év a sikerek éve lesz. A kérdés, hogy milyen környezetben kell megküzdeni. Honnan jöhet támogatás, távolság vagy támadás.

A kormányfő szerint jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk lezárás előtt áll, fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat visszaépítsük, a tavaszi parlamenti ülésszak alatt ratifikáljuk a NATO-csatlakozását. 

Az EU kudarcos

2023 az EU kudarcainak az éve volt, és ez leránt minket, ólomsúlyt helyez a lábunkra - folytatta Orbán. De mi lehetünk-e sikeresek, ha az EU sikertelen? - tette fel a költői kérdést, majd elsütötte: az afrikaiak azt mondják, ismerd ki a fát, mielőtt neki támaszkodsz. 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, és kétséges, hogy nekitámaszkodhatunk-e? Nyugatról nemcsak a jó, hanem a rossz dolgok is jönnek. Mára megváltoztak a dolgok. Brüsszelből csak a rossz dolgok özönlenek be hozzánk. Hiába mondtuk, hogy ez a háború testvérháború, és nem a miénk, ők belevetették magukat a konfliktusba. A béke terén is egyedül maradtunk - véli Orbán. 

Aki ismertette, hogy "az álláspontunk változatlan, nem hagyjuk belerángatni magunkat a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, még ha nagy hatalmaknak ez nem is tetszik. A brüssszeli konfliktuskezelés klasszikus, nekik klassz, Amerikának kuss. Nyomásgyakorlásként diplomaták járnak a parlamentbe, hogy jól viselkedik-e a dollárbaloldal. Olyanok vagyunk, mint a jó presszókávé, nagy nyomás kell, hogy a legjobbat préseljük ki magunkat. Legjobb, ha békén hagynak minket". 

Kívül maradunk

Orbán szerint nem vagyunk kint a vízből. Az Ukrajnának szánt 50 milliárd euró nem lesz elég. Az USA egyre inkább vonakodik, így a terhek leginkább Európára hárul, bele fogunk gebedni, rámehet az egész kontinens. Ezért berzenkedünk, hogy újra és újra hitelt vegyünk fel Ukrajnának. Nem jó, ha a perselyét megosztja az ember. Kőbe kellene vésni, hogy a közös hitelfelvétel több nem járható út Magyarország számára.

Az új agrárszabályok és az Ukrajna előtti piacnyitás a kormányfő szerint lehetetlen helyzetbe hozta a mezőgazdaságot. Egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett GMO-s élelmiszerekkel tukmálnak minket. Rejtély, hogy miért csak a magyaroknak tűnik fel, hogy halálos csók az üvegházhatás mértéke. 

Migráció

Rossz híreim vannak ezzel kapcsolatban - vezette fel Orbán. Brüsszel szerint semmi nem tartóztathatja fel az embereket, ha határokat akarnak átlépni, de ez nem igaz. Kifordítja az európai társadalmak gyökereit.

Vajon találunk-e hitet a Földön? Ha 20 év múlva Európát találunk ott, vagy valami egészen mást? A nyugati országok jól élnek, még gazdagok. Ez ideig-óráig elfedi a bajt, de szembe kell nézni, hogy a versenyképesség megroggyant a háború miatt, és a középosztály lecsúszik, és a demokráciának akkor kicsengetnek.

Politkai balfogások: Brüsszel magára hagyta a Balkánt, mert kell a pénz Ukrajnának. Az európai jogállamisági eljárásokkal pedig Brüsszel csak odavág az értetlenkedőknek. Brüsszel magára hagyta az európaiakat. Brüsszelben változás kell, ki kell kényszeríteni. Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt - sorolta.

Sorsfordító év

Szuper választási év lesz, mert számtalan helyen lesz választás - idézte fel Orbán. Magyarország számára az a fontos, hogy nagy esélyek nyílnak meg előttünk.

"Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe és békét csinálna itt, Európában" - jelentette ki.

Mi magunk is készülünk egy elnökséggel, az európai uniós soros elnökséggel: tegyük újra naggyá Európát - ez a szlogenünk. Erősödö V4, brüsszeli szuverenista fordulat - ezt kérjük karácsonyra a fa alá.

Nem lehet meggyőzni Brüsszelt, változást csak egy új jobboldal hozhat, aminek része vagyunk. Figyeljük, nehogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntsük. Európai alternatíva - így kell tekintenünk az új európai soros elnökségünkre. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!