<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Összességében 22 százalékkal nőtt az ipari termelés a hatodik hónapban.

2021 júniusában az ipari termelés volumene 22 százalékkal meghaladta az előző év júniusának alacsony bázisszintjét. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 18,6 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása, míg a legkevésbé az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 májusához képest 0,3 százalékkal csökkent. A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet. 

2021. júniusban:

 • Az ipari termelés volumene 22 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent.

 • Az ipari export volumene 14,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6 százalékkal bővült.
 • Az ipar belföldi értékesítése 24, a feldolgozóiparé 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 22, a csekély súlyú bányászaté 28 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3 százalékkal emelkedett.
 • A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,0 százalékkal nőtt. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 21, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 25 százalékkal bővült. 
 • A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,7 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 24, a második legjelentősebb italgyártás pedig 9,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Csak két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a növényi, állati olaj gyártása 4,7, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás 3,3 százalékkal csökkent.
 • A legnagyobb mértékben, 70 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.
 • A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 25, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 34 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. 
 • Lassult a növekedés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: júniusban 38 százalékkal emelkedett a kibocsátás, főként a hazai eladások bővülése következtében, a külpiaci értékesítés mérséklődött. 
 • Az előző havi csökkenés után a gyógyszergyártás 13,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
 • Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 42 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 14,0 százalékkal Nyugat-Dunántúlon.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6 százalékkal nagyobb volt a 2020. júniusinál. Az új belföldi rendelések 21, az új exportrendelések 3,3 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány június végén 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 18,8 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 20, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 13,3 százalékkal emelkedett.
 • A régiókban 9,5 és 28 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.