4p

Összességében 22 százalékkal nőtt az ipari termelés a hatodik hónapban.

2021 júniusában az ipari termelés volumene 22 százalékkal meghaladta az előző év júniusának alacsony bázisszintjét. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 18,6 százalékkal emelkedett. A bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása, míg a legkevésbé az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 májusához képest 0,3 százalékkal csökkent. A termelés volumene meghaladta a járvány előtti, 2019. júniusi szintet. 

2021. júniusban:

 • Az ipari termelés volumene 22 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

 • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent.

 • Az ipari export volumene 14,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6 százalékkal bővült.
 • Az ipar belföldi értékesítése 24, a feldolgozóiparé 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
 • Az iparon belül döntő súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 22, a csekély súlyú bányászaté 28 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett.
 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás az ipari átlag alatt, 13,6 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A közúti gépjármű gyártásának volumene 14,7, a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 11,3 százalékkal emelkedett.
 • A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 19,0 százalékkal nőtt. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 21, az elektronikus fogyasztási cikké pedig 25 százalékkal bővült. 
 • A feldolgozóiparból 11 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 12,7 százalékkal emelkedett, mind a külpiaci, mind a hazai eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (24 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 24, a második legjelentősebb italgyártás pedig 9,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Csak két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a növényi, állati olaj gyártása 4,7, a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás 3,3 százalékkal csökkent.
 • A legnagyobb mértékben, 70 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.
 • A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 25, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 34 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. 
 • Lassult a növekedés üteme a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: júniusban 38 százalékkal emelkedett a kibocsátás, főként a hazai eladások bővülése következtében, a külpiaci értékesítés mérséklődött. 
 • Az előző havi csökkenés után a gyógyszergyártás 13,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
 • Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben, 42 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé, 14,0 százalékkal Nyugat-Dunántúlon.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6 százalékkal nagyobb volt a 2020. júniusinál. Az új belföldi rendelések 21, az új exportrendelések 3,3 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány június végén 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 18,8 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 65 százalékát adó külpiaci eladások volumene 20, a 35 százalékot képviselő hazai értékesítésé 13,3 százalékkal emelkedett.
 • A régiókban 9,5 és 28 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!