2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fizetésemelést ígért az illetékes. 

A kormánytisztviselői béremelés tervezetéről egyeztettek a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken. Azt írták, a héten indított társadalmi egyeztetés mellett szakmai egyeztetés is indult a kormánytisztviselők új bértáblájának és béremelésének tervezetéről, amelyet a közszolgálati szakszervezetek kérésére dolgozott ki a kormány. A közszféra béremelése így -  az orvosok, ápolók, pedagógusok, rendőrök, katonák után - a központi és a területi igazgatásban dolgozó kormánytisztviselőkkel folytatódna.

Mikor és főleg mennyi emelést kapnak? Fotó: MTI
Mikor és főleg mennyi emelést kapnak? Fotó: MTI

A bérfejlesztési javaslatról a pénteki  Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon kaptak tájékoztatást a szakszervezetek. Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára az egyeztetésen hangsúlyozta, hogy az új bértábláról a kormány még nem hozott döntést, a tervezet csak a társadalmi és szakmai egyeztetést követően kerül a kabinet elé.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a szakszervezeteket,  hogy a bértábla nem a politikai és közigazgatási vezetőkre, hanem a náluk alacsonyabb szintű tisztviselőkre vonatkozik. A béremelés - mint közölték - nem lenne automatikus, hanem lehetőség a munkáltatóknak. A tervezett bérrendszer bérsávokat határoz meg, a konkrét béreket a teljesítmény, az ellátott feladatok és a költségvetési lehetőségek keretei között a munkáltató határozhatja meg a bérsávon belül.

Felhívta a figyelmet Bordás Gábor arra is, hogy "a jelenlegi nehéz háborús és szankciós helyzetben" a minisztériumi kormánytisztviselői béremelést többletforrás biztosítása nélkül valósítják meg, tehát a költségvetésnek a béremelés nem jelentene nagyobb terhet. A minisztériumok ugyanis vállalták az álláshelyek 10 százalékának csökkentését, és az így felszabaduló bértömeget "a minőségi munkaerő megtartására fordíthatják" - olvasható a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!