2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Arra figyelmeztet az OECD, hogy az ukrajnai háború hatással lehet a globális növekedésre. 

Egy új jelentés szerint az ukrajnai háború több mint egy százalékponttal csökkentheti a globális gazdasági növekedést az inváziót követő első évben - írja a BBC.

A Gazdaságfejlesztési Szervezet (OECD) szerint a hatás "mély recessziót" is okozhat Oroszországban, ha fennmarad. Bár Oroszország és Ukrajna a világgazdaságnak csak kis százalékát teszik ki, óriási nyersanyagtermelők.

Akár meg is duplázódhat a kenyér ára. Fotó: Depositphotos
Akár meg is duplázódhat a kenyér ára. Fotó: Depositphotos

Az OECD arra is figyelmeztet, hogy a konfliktus globális szinten mintegy 2,5 százalékkal növelheti az árakat. A költségek úgy nőttek a megnövekedett kereslet miatt, ahogy a Covid-korlátozások enyhültek.

A Bank of England 0,75 százalékra emeli a brit kamatlábakat, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború tovább fogja emelni az árakat.

Ha azonban a nyersanyagárak és a pénzügyi piacok mozgása fennmarad, a fogyasztók azt látják majd, hogy az infláció, amely nyomon követi a megélhetési költségek idővel történő változását, még tovább emelkedik - mondja az OECD.

Az OECD új kutatásában azt feltételezi, hogy az olajárak egyharmadával, a gázé 85 százalékkal, a búzáé pedig 90 százalékkal emelkednek majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!