<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.

Búza Évát és Kovács Zoltán javasolta új tagoknak a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn – írja a Világgazdaság. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának tagjaitól ők 12 igen szavazatot kaptak, a Mi Hazánk által jelölt Csath Magdolna 4-et, így őt nem támogatta a plénum.

Lapunk egy hete értesült arról Parragh László felesége helyett Búza Éva lehet a Monetáris Tanács tagja.

Parragh Bianka mellett Kocziczky György mandátuma is lejár, így Kovács is a testület tagja lesz. A bizottsági tagok kérdésére mindkét jelölt hangsúlyozta, hogy független szellemiségben kívánják végezni munkájukat, ha kell, az érveket ütköztetve.

„Matolcsy György jegybankelnök nem a főnökünk lesz, hanem a kollégánk, az ő felvetéseit is meghallgatjuk”

– idézte a jelölteket a Világgazdaság.

Búza Éva a bizottság előtt azt mondta, rendkívül nehéz időket él a globális gazdaság, ami a Covidból még nem épült fel, de máris a nyakába kapta az orosz-ukrán háborút és ennek nyomán az energiaválságot. Az inflációért az élelmiszerek és az energia árát okolta, ezért célként jelölte meg annak letörését, a gazdasági növekedés támogatását az árstabiliátás veszélyeztetése nélkül, illetve a kormányzat gazdaságpolitikájának a támogatását. Kiemelte, hogy a magyar bankrendszer stabil és válságálló, ráadásul nem rendelkezik számottevő kitettséggel a bankcsődben érintett szereplők felé.

Kovács Zoltán azt mondta, soha ilyen kihívásokat nem élt meg a pénzügyi rendszer, mint az elmúlt pár évben. Úgy fogalmazott,

„a fiskális és a gazdasági politika közötti nézeteltérések nem a célokban vannak, hanem az adott helyzethez igazított megközelítésekben”.

A jelölt hangsúlyozta a stabil árfolyam fontosságát is.