<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ha az EU úgy látja, Putyinék megsértenék a szankciókat, a római kormány nem fog fizetni az orosz gázért.

Olaszország megtagadja a Moszkva által követelt új gázfizetési feltételek teljesítését, ha az Európai Unió arra a következtetésre jut, hogy ezzel megsérti az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos szankciókat - állítják az ügyet ismerő személyek a Bloomberg tudósítása szerint.

Az EU előzetes értékelésében megállapította, hogy a Kreml fizetési feltételei egyértelműen sértik a blokk szankcióit. Az olasz kormány megvárja, hogy Brüsszel véglegesítse jogi elemzését, mielőtt bármilyen lépést tenne - mondták a neve elhallgatását kérő személyek a Bloombergnek, akik az eljárás magánjellegére hivatkozva kérték, hogy ne nevezzék meg őket.  

Március 31-én Putyin rendeletet adott ki, amelyben előírta, hogy a gáz "barátságtalan" vásárlóinak két számlát kell nyitniuk a Gazprombanknál, egyet devizában, egyet pedig rubelben.  Az orosz bank a devizás fizetéseket rubelre váltaná át, mielőtt a Gazprom állami tulajdonú gázvállalatnak utalná a kifizetést.

Kongóból jön majd Olaszországba. Fotó: depositphotosKongóból jön majd Olaszországba. Fotó: depositphotos

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság jogászainak előzetes elemzése alapján megállapította, hogy az ilyen rendszerrel történő kifizetések sértik a blokk szankcióit - mondta egy, az ügyet ismerő személy. Az Európai Tanács, a 27 tagállam vezetőiből álló intézmény jogászai egyetértettek a bizottság értékelésével - mondta egy másik informátor.

Olaszország miközben a hivatalos eredményre vár, ezen a héten új energetikai megállapodásokat jelent be a Kongói Köztársasággal és Angolával, amelyek évente további 5 milliárd köbméter, illetve 1,5 milliárd köbméter földgázhoz juttathatják az országot. Az Algériától biztosított plusz mennyiséggel együtt ez már jövőre az Oroszországtól kapott mennyiség több mint felét helyettesítené.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.