3p

Az üzletember, kockázatitőke-befektető, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere lesz a vendége az Mfor.hu és a Privátbankár.hu következő, április 26-ai rendezvényének. Amelyen a Klasszis Klub immár közel két és fél éves történetében megszokott módon nemcsak mi kérdezünk, hanem erre lehetőséget kapnak az ingyenesen regisztráló olvasóink.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a KSH húsvétot követően sokkolta a közvéleményt. A márciusi éves infláció ugyan ha hajszállal, 0,2 százlékponttal már alacsonyabb lett a februárinál, az még így is meghaladta a 25 százalékot, miközben az éves élelmiszerár-index 40 százalék felett ragadt. Kétségeink vannak, vajon hogyan lesz így év végére egyszámjegyű az infláció az év végére, ahogy azt Orbán Viktor kvázi előírta.

Az is talány, mi lesz a Magyarországot megillető EU-s pénzekkel. Bár lassan már 2023 negyedik hónapjának a végére érünk, most, négy hónappal a Brüsszellel való megállapodás után sem látszik, hogy közelebb kerültünk volna a források lehívásához, azok feltételei ugyanis még a mai napig sem teljesültek. Pedig a kormány hónapok óta azt szajkózza, hogy az év közepén már megérkezhetnek e források. De mi lesz, ha mégsem? Mi lesz ennek a hatása a magyar gazdaságra, a vállalati szektorra és a lakosságra, hogyan alakul az államháztartás finanszírozása,  többe kerül-e az és ha igen, mennyivel?

Oszkó Péter válaszol a kérdésekre. Fotó: Bánkuti András
Oszkó Péter válaszol a kérdésekre. Fotó: Bánkuti András

E két tényező nagy mértékben befolyásolja a forint árfolyamának alakulását. A hazai fizetőeszköz alapvetően a magas infláció miatt globális viszonylatban rekordszinten tartott jegybanki kamatokra és az uniós pénzek ígéretére az utóbbi hónapokban folyamatosan erősödött, az euróval szemben a napokban már a 370-es szintet is elérte, amire egy éve nem volt példa. Csak a Magyar Nemzeti Bank alelnökének szavaira gyengült, de még így sem ment 380 forint fölé. Üdvözítő-e, hogy a jegybank verbális intervencióval avatkozott be az árfolyamba, indokolt volt-e, hogy nem hagyta a forintot még jobban erősődöni? S tényleg eljött-e az ideje a kamatcsökkentésnek, aminek belebegtetésére csökkent a forint árfolyama?

Ezeket a kérdéseket tervezzük körbejárni Oszkó Péter üzletemberrel, kockázatitőke-befektetővel, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterével a Klasszis Klubunk következő, a szokásoknak megfelelően ezúttal is mintegy egyórásra tervezett online rendezvényén, melynek időpontja: 2023. április 26. (szerda!), 15.30 óra. Ugyanakkor az eseményen Olvasóink is feltehetik kérdéseiket, akik számára a részvétel ingyenes, mindössze csak egy regisztráció szükséges.

Regisztráljon most! >>>

A korábbi Klasszis Klub rendezvényeink összefoglalói:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!