3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Erről Müller Cecília beszélt a mai tájékoztatón. Azt is megtudhattuk, hogy újabb vakcina vált foglalhatóvá.

Az országos tisztifőorvos szerint a brit-svéd AstraZeneca és a kínai Sinopharm mellett már az orosz Szputnyik oltóanyagra is lehet online regisztrálni.

43 százaléknyi beoltott

Eddig 4,7 millióan jelentkeztek oltásra, 80 százalékuk, 4 millió 129 ezer ember pedig már megkapta legalább az első oltását.

A magyarországi lakosság 43 százalékát tehát már beoltották.

A kedden érkezett Pfizer-szállítmányt egyrészt a 2. körös oltásokra fogják felhasználni, másrészt a 16-18 éveseknek fogják felkínálni. Utóbbiak oltása a jövő hét második felében indulhat. Őket azzal próbálta „csalogatni” Müller Cecília, hogy a védettség sok szolgáltatás igénybe vételére jogosít.       

Jelenleg hatféle vakcinával oltanak az országban: az oltóbuszokon például egyadagos vakcinát, Janssent használnak, így már nem kell visszatérni az adott településre.

Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)Müller Cecília (Forrás: M1, YouTube)

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy bár a járvány leszálló szakaszában vagyunk – folyamatosan csökken az új fertőzések száma –, még így is 128 koronavírusos beteg vesztette életét tegnap, és még „törékeny” a pozitív tendencia. Emiatt fontos, hogy továbbra is betartsuk a védelmi intézkedéseket, fogalmazott.

Közel az indiai mutáns, de... 

Hozzátette: indiai mutánst Magyarországon még nem azonosítottak, ugyanakkor több térségbeli országban (Ausztria, Románia, Csehország) már igen, így valószínűleg „csak idő kérdése”, mikor jut el hozzánk is.

Ugyanakkor a klinikai képe alapján úgy tűnik, hogy ez a mutáns sem okoz súlyosabb megbetegedést a brit vírusnál.

Az országos tisztifőorvos az oltásokkal kapcsolatban kifejtette azt is, hogy akkor sem ellenjavalt a vakcinálás, ha a koronavírusos megfertőződés 3 hónapon belül történt. Szerinte azoknál, akik enyhe tünetekkel estek át a Covidon, nem túl magas ellenanyagszint képződik, ami – mint fogalmazott – messze alulmarad a védőoltás után kialakuló védelemtől.

Azzal kapcsolatban, hogy sok beoltott ellenanyagszint-méréssel próbál meggyőződni a védettségéről, azt mondta:

ennek kialakulása egy bonyolult immunológiai folyamat, ezért az ellenanyagszint nem ad elégséges információt erről. Emlékeztett arra, hogy vakcinálás után ellenanyag-válasz mellett sejtes immunválaszra is számíthatunk.

A harmadik oltással kapcsolatban úgy fogalmazott: a jövő fogja eldönteni, hogy szükség lesz-e rá, a gyártók és a hatóságok folyamatosan figyelik a fejleményeket.      

Müller Cecília arra is kiért, hogy megkezdődött az oltásokban résztvevő háziorvosok kifizetése.

Vádemelési javaslat Gődény Györggyel szemben 

Az operatív törzsön elhangzott az is, hogy tegnap mintegy 500 esetben történt rendőri intézkedés maszkviseléssel kapcsolatos szabályok, 63 esetben pedig kijárási tilalom megsértése miatt.

És megtudtuk azt is, hogy

a rendőrség vádemelési javaslattal élt egy „vírusszkeptikus" személlyel szemben „rémhírterjesztés” miatt.

A rendőrség szerint ugyanis egy cikkben a maszkviseléssel és a koronavírus veszélyességével szemben fogalmazott meg olyan állításokat, amelyek alkalmasak a járványügyi védekezés akadályozására vagy akár meghiúsítására. Az MTI információi szerint Gődény Györgyről van szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.