<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bár a vágtató infláció hatásait már az év eleje óta saját pénztárcájukon érzik a nyugdíjasok is, a kormányzat mégsem hozza előrébb a nyugdíj-kiegészítés kifizetésének időpontját, ez derül ki Orbán Viktor miniszterelnök friss Facebook-videójából. A nyugdíjprémiumot is november 10. és 15. között várhatják az idősek.

Ahogy az idén, úgy jövőre is meg fogja kapni a 13. havi nyugdíjat minden nyugdíjas – közölte szombat reggeli Facebook-videójában Orbán Viktor miniszterelnök, aki hozzátette, ezt ő „becsületbeli ügynek tekinti”.

A kormányfő azt is közölte, a „brüsszeli szankciók miatt” emelkedő infláció miatt nyugdíj-kiegészítést fizetnek, melyet november 10 és 15. között kézbesítenek az időseknek.

A nyugdíjprémium kérdését érintve a miniszterelnök így fogalmazott: „a gazdasági növekedés mértékét látva úgy látom, lehetőségünk lesz nyugdíjprémiumot fizetni idén is”. Ezt a novemberi nyugdíjjal együtt tervezik kifizetni.

Lapunk számolt be arról, hogy az idei évre vonatkozó gazdasági növekedés mértéke nem biztos, hogy meghaladja azt a 3,5 százalékos határt, ami fölött a nyugdíjtörvény kötelezővé teszi a nyugdíjprémium kifizetését.

A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntését követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is kifejtette, prognózisuk szerint az idei infláció 13,5-14,5 százalék, míg a GDP növekedése 3-4 százalék lesz. A szakember a jövő évi előrejelzéseket ismertetve a pénzromlás ütemét 11,5-14 százalékre, míg a gazdasági bővülést 0,5-1 százalékra becsülte 2023-ra.

A nyugdíjprémium számítása

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében „ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás – a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott – tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni”.

A nyugdíjprémium összege két szám szorzatából áll össze, mégpedig:

  • a GDP-növekedés százalékos mértékének 3,5-del csökkentett összege (de legfeljebb 4), valamint
  • a novemberi nyugdíj összegének negyede, de legfeljebb 20 ezer forint.

Vagyis ha a jegybank leginkább optimista előrejelzése következik be, és 4 százalékos lesz a gazdasági bővülés, akkor azok, akiknek nyugdíja eléri a havi 80 ezer forintot, (4 – 3,5) * 20 ezer, azaz 10 ezer forint nyugdíjprémiumra számíthatnak. Egy alacsonyabb, például 60 ezer forintos nyugdíj esetén (4 – 3,5) * 0,25 * 60 ezer, azaz 7500 forint lesz a nyugdíjprémium összege.

Kivételes eset volt a választások előtti év, azaz 2021 novembere, mikor minden nyugdíjas – a nyugdíja összegétől függetlenül – egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kapott.

Orbán Viktor bejelentése gyakorlatilag semmi meglepőt nem tartalmazott, sőt! Szeptember elején a Nyugdíjas Parlament azt kérte a kormányzattól, változtassanak azon a szabályon, hogy az alacsonyra tervezett infláció miatt csak jóval később kompenzálják a nyugdíjasokat, akik így „kényszerhitelezővé válnak”. Az idősek érdekvédelmi szervezete azt is kérte, „az év végéig még várható fogyasztói áremelésre figyelemmel, novemberben további 10 százalékos nyugdíjkiegészítésben részesüljenek az érintettek”. Ezekre a kérésekre a kormányfő nem reagált.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.