2018. március 20. 07:55

Nettó 6 milliárd forintos beruházásról van szó.

A friss Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormán egyetért a bajai sportuszoda fejlesztésével, melynek része egy új sportuszoda, valamint egy élményfürdő kialakítása. A határozat egyben utasítja a fejlesztési minisztert, hogy vizsgálja meg a beruházás megvalósításának feltételeit.

Baján tette meg első tempóit Hosszú Katinka Baján tette meg első tempóit Hosszú Katinka

Olimpiai és világbajnok úszónőnk, Hosszú Katinka szülővárosában, Baján már évek óta készülnek erre a projektre. Már a 2015-ös fejlesztési tervekben is szerepelt a beruházás. Abban az évben, bajai látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök is megemlítette, hogy a városvezetéssel folytatott tárgyalásain szóba került egy 50 méteres uszoda megépítése.

A bajai fejlesztési terv alapján 2015 és 2018 között egy 50 méteres külső, opcionálisan fedetté tehető medencével, valamint egy tan- és gyermekmedencével kell bővíteni a meglévő uszodát. Akkor úgy kalkuláltak, hogy a beruházás nettó 6 milliárd forintba kerül.

A fejlesztés elindításának egyik gátja az volt, hogy - bár a helyiek szerint nagy igény lenne az élményfürdőre - a próbafúrások a korábbi években nem vezettek eredményre, így az üzemeltetésnél le kellett  mondani a termálvizes felhasználásáról.

Óvatosságra intette továbbá a bajaiakat a helyi híradások szerint, hogy a más városokban végrehajtott fürdőfejlesztések nem minden esetben bizonyultak gazdaságosnak.

Végül mégis rászánták magukat a beruházásra, amelyet a kormány felkarolt. Igaz, konkrét támogatási összegről nem szól a határozat - ugyanabban a közlönyben rendelkeznek a berettyóújfalui strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről, ennek részeként pedig 300 millió forint támogatást csoportosítanak át a költségvetésen belül a beruházásra - de valószínűleg erre is sor kerül majd, miután a fejlesztési miniszter első körben elvégezte a rá bízott munkát. Már amennyiben ez a mandátuma fennáll még az április 8-i választás után.