5p

Orbán Viktor szombaton az M1-nek adott exkluzív interjút a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről, a teendőkről és a kormányzati stratégiáról is beszélt. 

Készüljünk fel arra, hogy lesz ez a szám (szerk.: napi új fertőzötteké) még magasabb is, de amire elsősorban figyelni kell, nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma. A védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk most lemérni - mondta az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. 

A védekezéshez haditervre van szükség, ami volt tavasszal és van most is egy. Jelenleg azonban annyiban könnyebb a helyzet, hogy van tapasztalatunk, másfelől tavasszal Európában sem voltak felkészítve az egészségügyi rendszerek erre a járványra, sőt még itthon is izgulni kellett. De végülis a magyar egészségügyi rendszer kibírta a terhelést, és mostanra minden téren sikerült felkészíteni a rendszereket a kormányfő szerint. 

Orbán Viktor saját bevallása szerint most sokkal nyugodtabb és magabiztosabb, mert pontosan tudja, hogy mivel áll szemben, mit kell tenni és a konzultációnak köszönhetően azt is tudja, mit akarnak az emberek. 

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Jelenleg a védekezés iránya úgy hangzik, hogy Magyarországnak működnie kell és nem lehet engedni, hogy a vírus megbénítsa az országot. Ennek megfelelően olyan haditervet kell összerakni, ami megvédi az emberi életeket és működőképesen tartja az országot - rögzítette Orbán.

A miniszterelnök a maszkviselés fontosságára is felhívta a figyelmet, és az arra vonatkozó szabályok betartását kérte mindenkitől. Ha nem tartják be a szabályokat, akkor azokat szankciókkal fogják kikényszeríteni. Példaként elmondta:

ha valaki a boltban nem viseli a maszkot, akkor szankcióban részesül a vásárló és a bolt is, mely nem tartatta be a szabályt. Ha harmadjára is ilyen helyzetbe kerül a bolt, akkor be fogják záratni. 

A hagyományos iskolakezdéssel kapcsolatban elmondta: a szülők azt szerették volna, hogy normális rendben kezdődjön el az év. Ha valahol gond lenne, akkor egyedi döntéseket fognak hozni a helyzet kezelése érdekében.

Egész addig amíg a halálozási számok nem kezdenek emelkedni, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene - mondta a miniszterelnök. 

Az idősek életének megvédésére és a halálozások alacsonyan tartására irányuló intézkedési lehetőségek folyamatosan napirenden vannak. Például, hogy "23 óra után bezárjuk-e a bárokat, milyen módon kényszerítsük ki a maszkviselést? Bezárjuk-e a kórházakat a látogatók előtt, vagy bemehetnek-e a szülők az iskolába? Iskolába lépést előzze-e meg hőmérzés?" Mint a miniszterelnök megismételte, ez utóbbinak feltételei mindenhol adottak lesznek október 1-re, így ettől a naptól kezdve kötelező lesz. 

Felkészített az egészségügy

Jelenleg is van 10 ezer ágy, amit akár most azonnal a betegek rendelkezésére tudnak bocsátani a kormányfő szerint, vannak lélegeztetőgépek, feleszerelések, orvosok, szakemberek is ma már. Orbán felidézte: tavasszal egy nagy katonai gyakorlatban nyomáspróba alá helyezték az egészségügyet, azóta még tovább erősítették, így ma minden magyar élet megvédésére képes az egészségügy. 

Gazdasági szempontból a legfontosabb a munkahelyek száma. Korábban vállalták, hogy amennyit a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre, és ebből a szempontból kedvezően alakulnak a számok a miniszterelnök szerint. Sőt, úgy véli, a munkahelyek száma növekedni fog az év hátralévő részében, mivel nagyon sok pénzt és energiát fordítottak erre. Kiemelte: egy helyen van gond, a turizmus budapesti részénél.

Ez beszakadt. Az az üzleti modell, ami mentjén működnek, az nem lesz sem idén, sem jövőre fenntartható, mivel a vendégéjszakák 90 százaléka külföldiekhez köthető. Ezért a szálláshelyeknek, taxisoknak, vendéglátósoknak, idegenforgalomhoz kötődő szektoroknak segítséget kell adni.  Ezzel összefüggésben később megjegyezte: kell egy speciális Budapest-program, mely az üzleti modellváltást segíti. A fővárosnak 100 milliárdos megtakarítása van, amihez ideje hozzányúlni.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy továbbra is figyelni kell a családok életszínvonalára. Itt azonban 1,5-2 éves távlatban kell gondolkozni. Ezért létrehoznak egy családügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot, az EMMI jelenlegi, területért felelős államtitkára, Novák Katalin hatáskörét ezzel október 1-től kibővítik.

Fő a higgadtság!

A miniszterelnök az emelkedő esetszámok mellett is úgy véli, most inkább magabiztos kiszámíthatóságra kell törekedni. Nem szeretne a tavaszihoz hasonlóan gyors döntéseket hozni, irányváltást végrehajtani, mivel nincs olyan forgatókönyv, amire ne készültek volna fel.

"Van egy haditerv, annak fejezetei vannak, döntései, pontjai és ha mindenki higgadtan végzi a dolgát és betartja a szabályokat, akkor az időseket megvédjük, a gazdaság működni fog, a családok életszínvonala sem romlik majd. Tehát nem gyors cselekedetekre van most szükség, hanem higgadt lépésekre." - zárta a beszélgetést Orbán Viktor. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!