3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.

A kormányfő a parlamentben napirend előtti felszólalásában jelentette be azokat a döntéseket, melyeket a nemzeti konzultáció eredményeivel összhangban hozott meg a kormány, bár ezek zöme már korábban ismert döntés volt. Elsőként múlt héten a hitelmoratórium meghosszabbításáról határozott a kabinet, ezt követik most továbbiak.

  1. 2022. február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelők szülőknek a 2021-ben befizetett szja-t. Ennek felső határa a 2021-es átlagbér éves adótartalma lesz.
  2. Adóvisszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő vállalkozók is, az ekho szerint adózók és a katások is. Utóbbiak az általuk fizetett átalányadó negyedét kapják vissza. Összességében 1,9 millió szülőnek 600 milliárd forintot térít vissza az adóhivatal.
  3. A nyugdíjasok ebben az évben újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt, de lesz nyugdíjprémium is, melynek várható összege meghaladja az 50 ezer forintot.
  4. 2022 februárjában folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, így már legalább kétheti nyugdíjat fognak fizetni az érintetteknek.
  5. 2022 elején hathavi fegyverpénzt fognak kifizetni a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos esküt tett tagjainak.
  6. 2022. január elsejétől bevezetik a 25 év alatti dolgozó fiatalok szja-mentességét.
  7. Folynak a tárgyalások a 200 ezres minimálbérről, a tárgyalások mostani állapota szerint jó esély van a megállapodásra.
  8. A nemzeti konzultációval összhangban alkotmányos védelmet kíván adni a nyugdíjaknak, a munkát terhelő alacsony adóknak és a családtámogatásoknak.

Orbán Viktor napirend előtt beszélt (Fotó: MTI)
Orbán Viktor napirend előtt beszélt (Fotó: MTI)

Járványhelyzet

A kormányfő hosszan beszélt a járványhelyzetről is. Úgy fogalmazott: a harmadik hullámot az oltással győztük le, a negyediket ezzel lehet majd kordában tartani. Orbán Viktor oltás alapú védekezést javasol a negyedik hullámban is, mivel a korlátozások és a maszkviselés nem működik igazán. Nem lehet vele sem legyőzni, sem megfékezni a járványt.  Megjegyezte: 7,986 millió adag vakcina van hazánkban jelenleg, év végéig pedig 8,9 millió vakcina leszállítása várható, december végéig tehát közel 17 millió adagot tudnak eloltani.

Brüsszelnek is üzent

Az üzenet apropója a helyreállítási alapról szóló elhúzódó tárgyalások voltak. A kormányfő aggályosnak tartja, hogy vannak olyan országok, amelyekkel még nem sikerült megállapodni, miközben másokkal már hónapok óta. Ez súlyosan sérti Orbán szerint a tisztességes verseny alapelvét, amelyen az egész unió nyugszik. Magyarország az európai unió megerősítésében érdekelt, ezért

azt követeli, hogy hagyják abba ezt a megkülönböztető politikát. Brüsszel elvtelen, részrehajló és szakmailag elhibázott politikája miatt Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba.

Ezért a magyar kormány megelőlegezi a helyreállítási programok fedezetét és el is indítja azokat. A forrást a költségvetés és a nemzeti piacok már biztosították

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!