<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A középiskolákban csak május 10-től indul a fizikai oktatás. Részletek a kormányfő mai rádiós interjújából.

Szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban az oktatás nyitásáról árult el fontos információkat a miniszterelnök. Orbán Viktor bejelentése szerint a középiskolákban a fizikai tanítás az érettségik lebonyolítása után, május 10-től kezdődik.

Orbán Viktor (Fotó: MTI)Orbán Viktor (Fotó: MTI)

Eredetileg április 19-én indult volna az oktatás. A honvédség mostanra végzett is a tantermek fertőtlenítésével, a miniszterelnök szerint a pedagógusok is megkapták az oltást (bár sokan vitatják, hogy az első oltás elég védettséget ad-e a tanárok számára), így semmi akadálya nem lenne az április 19-i startnak, de a szakemberekkel konzultálva arra jutott a kormányfő, hogy nem érdemes az érettségik előtt megnyitni a tantermeket. Az is elhangzott, hogy tavalyhoz hasonlóan csak írásbeli érettségire kerül sor.

Lapunk véleménye:

A döntés valószínűleg nem független a pedagógusok, szülők felől érkező panaszoktól, melyek szerint egy túl korai nyitás a járvány újabb hullámát indítaná el. A kormány ugyanakkor azt is mérlegelni kénytelen, hogy amennyiben az iskolák sokáig maradnak zárva, akkor a gyerekek otthoni felügyelete miatt kieső munkaórák (amennyiben a home office nem megoldható) a gazdaság visszaesésében csapódnak le.

Fontos, hogy a miniszterelnök csak a középiskolákról beszélt május 10-ével összefüggésben.

Ami a fiatalabbakat illeti, az operatív törzs ma reggeli értekezletén napirendre kerül a 16-18 év közöttiek beoltása (ami Izraelben, az Egyesült Államokban is téma), de erről egyelőre nem született döntés.

Egyebekben Orbán Viktor vázolta az oltási terv végrehajtásának ütemezését. Szerinte jelenleg 2,7 millióan már megkapták az első oltásukat, április 19-re elérjük a 3,5 millió beoltottat, majd május elejére 4 millióan kaphatják meg a vakcinát. Utána hetente ugrik egymillióval az oltásban részesülők száma, így május végére, június elejére meglesz a 7 millió oltott. Mindennek azonban feltétele a regisztráció és a kellő mennyiségű vakcina.

A nyitás ütemezését is ez határozza meg, de a kormányfő - az utóbbi időben adott nyilatkozataitól eltérően - a járványügyi adatokat is megemlítette, mint figyelembe veendő szempontot.

Lapunk véleménye:

A gazdasági nyitás feltételeként mostanában kizárólag az oltást említették meg a kormányzati nyilatkozatokban, amit járványügyi szakemberek kifogásoltak: szerintük a fertőzöttek, kórházban ápoltak, elhunytak száma is kulcsfontosságú a korlátozó intézkedések feloldásának vizsgálatakor. Ma Orbán Viktor is kitért utóbbi mutatók fontosságára, ami változást jelez a járványügyi döntések mérlegelésében. Ugyanakkor a miniszterelnök megint rögzítette, hogy a bezárkózás csak lassítani tudja a járvány terjedését, de legyőzni a vírust csak az oltásokkal tudjuk, ami arra utal, hogy a vakcinázás lesz továbbra is a meghatározó a kormányzati döntésekben.

Az interjúban arról is beszélt a kormányfő, hogy amikor elértük a 4 millió beoltottat - tehát valamikor május eleje környékén - a védettségi igazolással rendelkezők előtt megnyílhatnak a kulturális terek, például mehetnek koncertre. Természetesen az idén nyári futball Eb sem maradhatott ki a tájékoztatásból: a miniszterelnök szerint addigra 7 millió beoltottnál fogunk járni, így a hazai rendezésű mérkőzésekre az igazolvány birtokában ki lehet majd menni.

Ha már futball, a Petry-ügy is szóba került. Petry Zsolt volt labdarúgó kapus a német Hertha BSC alkalmazásában állt egészen az elmúlt napokig, de menesztették, mert a klub számára elfogadhatatlan álláspontot foglalt el a válogatott jelenlegi kapusa, Gulácsi Péter családügyben a liberális felfogáshoz közel álló véleménye kapcsán. Orbán Viktor szerint ez Németország ügye, ő ebbe nem akar beavatkozni, nem úgy, ahogy a németek beavatkoznak magyar ügyekbe, mindenesetre ebben az esetben is megmutatkozott szerinte, hogy a liberális politika ma elnyomó politika, bünteti azt, akinek eltér a véleménye.

Petry Zsoltnak azt üzente, hogy egyetlen magyar sincs egyedül, ő sincs egyedül. Majd kifejtette (Gulácsi nevének említése nélkül), hogy "kapusunk az ellenkező irányba tett nyilatkozatot", s mivel a magyarok számára a csapatsport különösen fontos (identitásképző) az elvesztett háborúkkal a hátunk mögött, ezért nem lényegtelen, hogy milyen állapotok vannak egy csapat háza táján. Minden ilyen vita megbontja az egységet a miniszterelnök szerint, a csapaton belül, de a csapat és a szurkolók között is. Ezt követően arról beszélt, hogy a magyar válogatott előtt állnak feladatok, és két ember - a szövetségi kapitány (Marco Rossi) és a csapatkapitány (Szalai Ádám) - munkájának minőségén múlnak a remélt sportsikerek a következő hónapokban.

Lapunk véleménye:

A miniszterelnöki okfejtés szerintünk arra lyukad ki, hogy a konfliktus elsimítását a szövetségi kapitánytól és a csapatkapitánytól várja Orbán Viktor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.