5p

Évtized értékelőt tartott a kormányfő a Várkert bazárban.

Kevés konkrétumot tartalmazó évtized értékelős beszédet tartott szombat délután Orbán Viktor több száz válogatott ember előtt. Összesen 20 nemzeti zászló és az „Előre menjünk, ne hátra!” felirat előtt, sötétkék öltönyben, narancssárga nyakkendőben a következőket emelte ki csaknem egyórás beszédében:

  • A baloldal hibás mindenért, a Fidesz mindent visszaadott, amit ők elvettek
  • 2010 óta sikerült egy új magyar gazdaságot felépíteni
  • Több mint egymillióval dolgoznak többen, mint 2010-ben
  • Többségi magyar tulajdonba került az energiaszektor, a bankok és a média
  • Sikeres volt a kormány a járványkezelésben
  • Megállítottuk a migrációt
  • Működik a családtámogatás, amit folytatni kell
  • Kevesebb a szegény és bővült a középosztály
  • Brutális exportrekordot értünk el tavaly

Mindvégig olvasott, rekedtes hangon elmondott beszédében úgy vélte, hogy sikeres a négy területen bevezetett árstop. Különösen az üzemanyagokra értette ezt, s bejelentette, hogy újabb három hónapra meghosszabították, vagyis marad a 480 forintos literenkénti maximum. A rezsire, a kamatokra és az élelmiszerekre vonatkozóan nem hoztak új döntéseket.

(fotó: mfor.hu)
(fotó: mfor.hu)

Egyúttal hosszasan ostorozta az Európai Uniót, amiért megengedte, hogy ilyen magasan maradjanak az energiaárak és csak későn ismerte el, hogy az atom és a földgáz zöld forrásnak minősül.

„Brüsszel büntetőadót akar kivetni a lakosságra és az autótulajdonosokra és ez tűrhetetlen. Brüsszel tulajdonéppen nem mást, mint egy fekvőrendőr” – mondta.

Megveregetve saját és kormánya vállát azt mondta: míg a nyugati országok többségében történelmi magasságokban van az infláció, itthon az ottani mértékektől elmaradunk. Közölte, hogy vidékfejlesztésre háromszor annyit fognak költeni (ha nyernek – a szerk.), mint eddig. Azt nem részletezte, hogy ez a tavalyi évhez vagy az elmúlt 12 évhez képest lesz ennyi.

Szerinte jóvátétel, hogy a nyugdíjasok most megkapták a 13. havi nyugdíjat, ugyanis azt a „Gyurcsány-Bajnai kormányok elvették”. Erre mondta nevetést és tapsot várva, hogy

Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja”

Mindkettő meg is jött.

Külön megdicsérte Matolcsy György MNB-elnököt, Varga Mihály pénzügyminisztert és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, a "vagányt", a szerinte sikeres gazdaságpolitikáért és amiért lehetővé tették, hogy „kanyarban is tudjunk előzni” és leszorítottuk az államadósságot 77 százalékra, miközben több nyugati államban már 100 százalék felett van ez az érték.

(fotó: mfor.hu)
(fotó: mfor.hu)

Az országban szerinte az elmúlt pár évben csökkentek a területi egyenlőtlenségek és segély helyett munkát adtak az embereknek.

„ A kuruc részek már szabadok, most jön Pannónia” – olvasta a papírjából.

Sőt, örömének adott hangot amiatt, hogy több magyar vállalat külföldről is annyi profitot igyekszik behozni, mint amennyit az itt működő nagy nyugati cégek kivisznek. Főleg a környező országokban való terjeszkedést emelte ki.

A külpolitikáról szólva védelmébe vette, hogy a Balkánon és a keleti irányban is aktívak vagyunk. Békülékenynek tűnt az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban, de egyértelművé tette, hogy a magyar kormány nem ért egyet az Oroszország elleni szankciókkal.

„A szankciók zsákutca, békés megoldás kell. Egyébként békemisszión voltam Moszkvában és tudom, hogy nincs atomjégtörő hajónk, de van csákányunk, amivel egy kicsit talán megbonthatjuk a jeget”- dobta be az újabb hasonlatot.

Azt is mondta, hogy több milliós menekültáradat jönne, ha tényleg kitörne a háború. Egyébként felkészültünk, van akcióterve a kormánynak, ha erre sor kerülne. Egyúttal sürgette a közös európai véderő erősítését és ennek támogatására további magyar hadiipari fejlesztéseket ígért.

Orbán Viktor kínosan ügyelt arra, nehogy kiejtse Márki-Zay Péter nevét, amikor így beszélt róla:

„A baloldal most egy újabb megváltójelöltet hozott, egy szélhámos tévés távgyógyítót, aki majd ránk sózza a lejárt kazettáit és lelép a pénzzel.” Szerinte Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint "egy gombaszakértő" visszatérését akarja az ellenzék. Ezután megismételte a korábbi fideszes kampányokból ismert mondásokat, miszerint „jönnek Soros György ejtőernyősei és a brüsszeli zsoldosok”, akik rátámadnak az országunkra. Ezen kívül pedig a választásokkal egyidejűleg a kormánypártok által erőltetett, gyermekvédelminek nevezett népszavazáson való részvételre buzdított.

Beszédét a választásokra utalva így zárta:

Tűrjük fel az ingujjunkat! "Nyergelj! Ideje kilovagolni. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor vele foglalkozott sokat, az ország valódi gondjaival pedig semennyit szombati beszédében - számolt be az MTI. Márki-Zay Péter rövid Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott,

"Orbán Viktor évértékelőjének az egyetlen erénye az volt, hogy ez volt az utolsó miniszterelnökként. Úgy történt, ahogy sejtettem: üres szónoklat, zavaros képek, szóvirágok"

- közölte az ellenzéki politikus, hozzátéve, ha Orbán Viktor komolyan gondolná mindazt, amit mondott, akkor kiállna vele vitázni.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!