2p

Társadalmi egyeztetésre bocsátott Rogán Antal tárcája egy törvénytervezetet. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda hétfőn bocsátotta társadalmi egyeztetésre egy javaslatot, mely átírná a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt. Az eddigi szabályok szerint munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat a dolgozó írásbeli kérelmére levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy más érdekképviseletnek.

Ezen úgy változtatnának, hogy kivételeket építenének be. Vagyis akkor sem utalná a kormány az alábbi szakszervezeteknek a tagdíjat, ha azt a munkavállaló kéri. Az érintett szakszervezetek a következők: 

  • a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek;
  • a kormánytisztviselők szervezeteinek;
  • a köztisztviselők szervezeteinek;
  • a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek;
  • az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek;
  • a köznevelésben foglalkoztatottak.

Az indoklás szerint a cél ezzel az, hogy jelentősen csökkenjenek az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terhei, a vállalkozások adminisztratív terheit pedig csökkenti fogja a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körének szűkítése.

A javaslatot augusztus 15-ig lehet véleményezni. Ha jelenlegi formájában fogadják el a javaslatot, akkor a szakszervezeti tagoknak kell gondoskodniuk arról, hogy eljusson az összeg a szakszervezethez. 

(via 444)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!