3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.

Először az államfőjelölés hátteréről beszélt.

Forma szempontjából én tettem javaslatot a frakciónak, de a valóságban nem így van. Hosszas tárgyalások vannak, véleményeket össze kell gyűjteni, jelentős döntése ez Magyarországnak. Az ország iránti tiszteletből is megfontolt döntést kell hozni. Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnököt jelöltük végül

- idézi Orbán Viktort az Infostart.

Még mindig "vérzik a szíve" Novák Katalin lemondása után, de "mindig van valami reménysugár", és ebben a helyzetben "szép számmal találtak olyan magyarokat", akik alkalmasak lehetnek államfőjelöltnek.

  • A tapasztalat,
  • a nemzetközi jog ismerete,
  • a jártasság,
  • az életút

együttesen "rajzolta ki" Sulyok Tamás jelölését - tette hozzá.

Ezt követően a kegyelmi döntés által szült helyzetről beszélt.

Valaki kéri a kegyelmet, azt megvizsgálják, majd az elnök dönt, hogy igent vagy nemet mond. Egy olyan ügyben mondott igent az elnök, ahol nemet kellett volna mondani. Ezt mindenki így érezte az országban, szinte mindenki. Egy módon lehetett helyreállítani a közbizalmat, az elnök beismerte a hibáját, és távozott. Pedofilügyekben nincs pardon. Remélem, hogy az új elnök, amikor megválasztják, ezt világossá fogja tenni

- fogalmazott a kormányfő.

Szombaton 2 éve történt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, egy felmérés szerint pedig 10 százaléknyian gondolják Európában, hogy Ukrajna nyerhet. Ezt kommentálva azt mondta, nem a szándék a döntő, hanem a realitások.

Orbán Viktor döntött. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor döntött. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

"Persze, Oroszország megtámadta Ukrajnát, de ebbe a háborúba nem szabad belemenni.

Az életszerű tények alapján nincs megoldás a harctéren, az oroszokat nem tudja megverni Ukrajna.

Minimum mondhatjuk, hogy katonai fölény Ukrajna oldalán nem lesz. De Nyugat-Európa nem akar NATO-orosz háborút. Miután ezt kizártuk, tűzszünetre és békére kell törekedni" - fejtegette Orbán Viktor. Olyannak tartja a háborút, mint egy fába vágott fejsze, amit nem lehet kihúzni, de a fát sem kivágni vele. "Súlyos felelősség ez. Tegyük nyilvánvalóvá a realitást. Ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Békefolyamatra van szükség" - folytatta.

Pénteken fogadja svéd kollégáját Orbán Viktor a Várban.

Ezzel kapcsolatban elmondta, időt kért frakciójától ahhoz, hogy "az összes függő kérdést elrendezze" a svéd miniszterelnökkel, erre pénteken sor is kerül, hadiipari megállapodásokat is fognak kötni, és várakozása szerint tisztázzák, hogy az országok közti különbségeket mindenkinek tiszteletben kell tartani.

"Mi családpártiak vagyunk, békepártiak, Svédország pedig nem. Mi nem akarjuk megmondani a svédeknek, hogyan éljenek. Nem házasságot kötünk, hanem katonai szövetséget. Képesek vagyunk érdekalapon egyezséget kötni. Hétfőn üti rá a pecsétet a parlament" - zárta gondolatait Orbán Viktor az Infostart tudósítása szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!