2p

Tavaly év végén többek között dunaújvárosi sportszervezetek működésére is adott nem kevés pénzt a kormány. Most úgy döntöttek, ezt az adósság rendezésére is fel lehet használni.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, ami több ponton is módosít egy tavaly december végén megjelent rendelkezést. Ebben többek között

  • a Dunaferr Sportegyesület 180 millió forintot kapott sportszakmai többletfeladatok ellátására, 
  • 250 milliót a Dunaújvárosi PASE működési támogatásként,
  • 500 milliót a Mezőkövesd-Zsóry a sportszálloda építés támogatására, 
  • a Pécsi Vasutas Sportkör pedig 430 millió forintot sportcélú beruházáshoz kapcsolódó területvásárlás támogatása címen. 

A kormány a pénteki határozatával ezúttal nem a korábban jóváhagyott összegeket változtatta meg, hanem minden esetben kibővítette a felhasználás jogkörét. Vagyis megengedte, hogy másra is elköltsék az érintettek a megítélt támogatást. 

Fotó: Facebook/Dunaújváros PASE
Fotó: Facebook/Dunaújváros PASE

A dunaújvárosi sportélet a friss határozat értelmében az adósság rendezésére is költhet az összesen 380 millió forintból. Bár a két szervezet tavalyi gazdálkodásáról csak pár hónap múlva lehetnek információk, a 2017-es beszámolók alapján a Dunaferr Sportegyesület 59,8 milliós adósságot halmozott fel, amivel szemben a saját tőkéje -17 millió forint. Mivel 2017 már a második olyan év volt egymás után, amikor negatív volt a saját tőke, minden bizonnyal tavaly konkrét anyagi dotációra volt szükség ennek rendezésére. A jelenleg elérhető számok is alátámasztják tehát, hogy nem alap nélküli lehet a kormányzati döntés, hogy a 180 millió forint adósságkonszolidációra is fordítható. 

A Dunaújváros PASE esetében azonban még ennyi információ sem áll rendelkezésre, a bíróság oldalán ugyanis a 2015-ös beszámoló a legutóbbi. 

A Tállai Andráshoz köthető Mezőkövesd és a Pécsi Vasutas Sportkör esetében nem az adósság rendezésével bővítette ki a kormány támogatás célját. A Mezőkövesd a megítélt félmilliárd forintot nemcsak a sportszállóhoz kapcsolódó területvásárlásra költheti el, de egyéb sportcélú beruházáshoz szükséges ingatlanvásárlást is finanszírozhat a támogatásból. 

A pécsi sportszervezet esetében a területvásárlás mellett a sportcélú beruházás befejezését is fedezhetik a kormány által biztosított 430 millió forintból. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!