2019. február 23. 15:34

Tavaly év végén többek között dunaújvárosi sportszervezetek működésére is adott nem kevés pénzt a kormány. Most úgy döntöttek, ezt az adósság rendezésére is fel lehet használni.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, ami több ponton is módosít egy tavaly december végén megjelent rendelkezést. Ebben többek között

  • a Dunaferr Sportegyesület 180 millió forintot kapott sportszakmai többletfeladatok ellátására, 
  • 250 milliót a Dunaújvárosi PASE működési támogatásként,
  • 500 milliót a Mezőkövesd-Zsóry a sportszálloda építés támogatására, 
  • a Pécsi Vasutas Sportkör pedig 430 millió forintot sportcélú beruházáshoz kapcsolódó területvásárlás támogatása címen. 

A kormány a pénteki határozatával ezúttal nem a korábban jóváhagyott összegeket változtatta meg, hanem minden esetben kibővítette a felhasználás jogkörét. Vagyis megengedte, hogy másra is elköltsék az érintettek a megítélt támogatást. 

Fotó: Facebook/Dunaújváros PASE Fotó: Facebook/Dunaújváros PASE

A dunaújvárosi sportélet a friss határozat értelmében az adósság rendezésére is költhet az összesen 380 millió forintból. Bár a két szervezet tavalyi gazdálkodásáról csak pár hónap múlva lehetnek információk, a 2017-es beszámolók alapján a Dunaferr Sportegyesület 59,8 milliós adósságot halmozott fel, amivel szemben a saját tőkéje -17 millió forint. Mivel 2017 már a második olyan év volt egymás után, amikor negatív volt a saját tőke, minden bizonnyal tavaly konkrét anyagi dotációra volt szükség ennek rendezésére. A jelenleg elérhető számok is alátámasztják tehát, hogy nem alap nélküli lehet a kormányzati döntés, hogy a 180 millió forint adósságkonszolidációra is fordítható. 

A Dunaújváros PASE esetében azonban még ennyi információ sem áll rendelkezésre, a bíróság oldalán ugyanis a 2015-ös beszámoló a legutóbbi. 

A Tállai Andráshoz köthető Mezőkövesd és a Pécsi Vasutas Sportkör esetében nem az adósság rendezésével bővítette ki a kormány támogatás célját. A Mezőkövesd a megítélt félmilliárd forintot nemcsak a sportszállóhoz kapcsolódó területvásárlásra költheti el, de egyéb sportcélú beruházáshoz szükséges ingatlanvásárlást is finanszírozhat a támogatásból. 

A pécsi sportszervezet esetében a területvásárlás mellett a sportcélú beruházás befejezését is fedezhetik a kormány által biztosított 430 millió forintból. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.