2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vagy terelnek a minisztériumnál, vagy nem képesek megírni egy jogszabályt, állítja Jávor Benedek.

Nagy port vert fel az néhány napja kiadott kormányrendelet, amely gyakorlatilag szabad kezet adna a környezetszennyező cégeknek. Az Energiaügyi Minisztérium később azt állította, hogy a rendelet " kizárólag már működő kohászati üzemekre vonatkozik", akkugyárakra nem, és "a következő Magyar Közlönyben írásban is megjelenik ez a pontosítás"

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője szerint azonban ez a magyarázat erősen sántít, szerinte ugyanis két eset lehetséges:

"1. A Minisztérium nem állít igazat, a rendelet az eredeti szándék szerint sokkal szélesebb körre, így az akkumulátorgyárakra is vonatkozott volna, de a kibontakozó tiltakozás hatására úgy döntöttek, hogy kihátrálnak a javaslatból. Kármentésként ezt a, reményeik szerint kevesebb presztízsveszteséggel járó megoldást találták ki, hogy radikálisan leszűkítik az érintettek körét – úgy semmisítik meg gyakorlatilag a jogszabályt, hogy mégse kelljen visszavonni azt"

- írja Facebook-bejegyzésében.

A másik eset az lenne, hogy valóban a kohászati üzemek mentesítése volt a cél.

"Ebben az esetben arra kell következtetnünk, hogy a magyar államigazgatás oly mértékben szétesett, hogy egy egyszerű, néhány bekezdéses kormányrendelet megfelelő megfogalmazása is meghaladja a képességeit, és ténylegesen olyan jogszabályt alkotott a kormány, amibe éppen csak azt felejtette el beleírni, hogy az kire vonatkozik."

Jávor és pártja szerint ugyanakkor a rendelet mindenképpen az Alaptörvénybe ütközik, mivel alacsonyabb szintű jogszabállyal csökkenti a környezetvédelmi törvény hatókörét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!