3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy ideje szakmai körökben téma, hogy mekkora hiba lenne a hajdúszoboszlói gáztárolóból leszívni a párnagázt, hiszen azzal használhatatlanná válna később a létesítmény. Erre Hadházy Ákos most igyekszik felhívni a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét.

"Annyi botrány van, hogy fel sem tűnt: a kontár tolvajkormány szép csendben megszünteti az egyik legnagyobb gáztárolónkat. Nagy Márton zseniminiszter ugyanis bejelentette, hogy leszívják onnan az ún. párnagázt. Ez az a gázmennyisség, aminek mindig ott kell lennie, különben az egész tározó tönkremegy" - írta friss Facebook posztjában Hadházy Ákos. A politikus szerint a szétlopott államkasszába így ugyan befolyna 1-1,5 milliárd euró, de innentől a tárolókapacitásunk az éves fogyasztás 60 százalékáról rögtön leesik 40-re - így az eddiginél is jobban kiszolgáltatottak leszünk az oroszok kényének-kedvének.

Hadházy szerint Nagy Márton csak azt folytatja, amit eddig: a jövő felélését. A kormány nagy gazdasági csodája ugyanis csak ennyiből állt. Leépítették az oktatás és az egészségügy (azaz a jövő) finanszírozását, megszüntették a TIG-et (állami élelmiszertartalékolás), felélték a devizatartalékokat (ezért is vannak most nagyon nagy bajban), elszabotáltak egy sor szükséges beruházást a vízi közműveknél és az áramhálózatnál (ezért is tiltották meg a háztartásoknak a betáplálós napelemeket).

A tervezett intézkedés kapcsán a lapunknak is több alkalommal nyilatkozó Holoda Attila több fórumon is megszólalt az elmúlt időszakban. A Magyar Hangnak azt mondta, felháborító és szakmailag bűnös bejelentés, hogy egyáltalán szóba kerülhetett a hajdúszoboszlói gáztároló párnagázának kitermelése. Ezt eddig egyetlen kormány sem engedte meg magának. A párnagáz ugyanis pont olyan része a tárolónak, mint a kutak vagy a többi felszíni technológia.

A párnagáz kitermelése egyértelműen veszélyezteti a tároló jövőbeli működését, csökkenti a rendelkezésre álló földgáztárolói kapacitást mind a mobilkészlet, mind a csúcskapacitás szempontjából. A földalatti gáztárolóink a hazai együttműködő földgázrendszer koronagyémántjai, aki ezek szándékos teljesítménycsökkentéséről derilál, pusztán a hibás hazai energiapolitika és a gazdaságpolitika miatt kialakult nehéz pénzügyi helyzet átmeneti megmentése(?) érdekében, az valójában az ellátásbiztonságot veszélyezteti! Holoda Attila szerint különösen azért érthetetlen és egyben nevetségesen dilettáns is, hogy a mindenhez is értő miniszter, ugyanebben a sajtótájékoztatóban a másik nagy kereskedelmi földgáztároló, a zsanai tároló kapacitásbővítéséről beszél. Mintha nem tudná a jobb kéz, mint csinál a bal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!