<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy ideje szakmai körökben téma, hogy mekkora hiba lenne a hajdúszoboszlói gáztárolóból leszívni a párnagázt, hiszen azzal használhatatlanná válna később a létesítmény. Erre Hadházy Ákos most igyekszik felhívni a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét.

"Annyi botrány van, hogy fel sem tűnt: a kontár tolvajkormány szép csendben megszünteti az egyik legnagyobb gáztárolónkat. Nagy Márton zseniminiszter ugyanis bejelentette, hogy leszívják onnan az ún. párnagázt. Ez az a gázmennyisség, aminek mindig ott kell lennie, különben az egész tározó tönkremegy" - írta friss Facebook posztjában Hadházy Ákos. A politikus szerint a szétlopott államkasszába így ugyan befolyna 1-1,5 milliárd euró, de innentől a tárolókapacitásunk az éves fogyasztás 60 százalékáról rögtön leesik 40-re - így az eddiginél is jobban kiszolgáltatottak leszünk az oroszok kényének-kedvének.

Hadházy szerint Nagy Márton csak azt folytatja, amit eddig: a jövő felélését. A kormány nagy gazdasági csodája ugyanis csak ennyiből állt. Leépítették az oktatás és az egészségügy (azaz a jövő) finanszírozását, megszüntették a TIG-et (állami élelmiszertartalékolás), felélték a devizatartalékokat (ezért is vannak most nagyon nagy bajban), elszabotáltak egy sor szükséges beruházást a vízi közműveknél és az áramhálózatnál (ezért is tiltották meg a háztartásoknak a betáplálós napelemeket).

A tervezett intézkedés kapcsán a lapunknak is több alkalommal nyilatkozó Holoda Attila több fórumon is megszólalt az elmúlt időszakban. A Magyar Hangnak azt mondta, felháborító és szakmailag bűnös bejelentés, hogy egyáltalán szóba kerülhetett a hajdúszoboszlói gáztároló párnagázának kitermelése. Ezt eddig egyetlen kormány sem engedte meg magának. A párnagáz ugyanis pont olyan része a tárolónak, mint a kutak vagy a többi felszíni technológia.

A párnagáz kitermelése egyértelműen veszélyezteti a tároló jövőbeli működését, csökkenti a rendelkezésre álló földgáztárolói kapacitást mind a mobilkészlet, mind a csúcskapacitás szempontjából. A földalatti gáztárolóink a hazai együttműködő földgázrendszer koronagyémántjai, aki ezek szándékos teljesítménycsökkentéséről derilál, pusztán a hibás hazai energiapolitika és a gazdaságpolitika miatt kialakult nehéz pénzügyi helyzet átmeneti megmentése(?) érdekében, az valójában az ellátásbiztonságot veszélyezteti! Holoda Attila szerint különösen azért érthetetlen és egyben nevetségesen dilettáns is, hogy a mindenhez is értő miniszter, ugyanebben a sajtótájékoztatóban a másik nagy kereskedelmi földgáztároló, a zsanai tároló kapacitásbővítéséről beszél. Mintha nem tudná a jobb kéz, mint csinál a bal.