<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A vergődés éve lesz az idei és még 2023 is az lehet.

A válóságtól elrugaszkodott lenne az Ukrajnából érkezőktől várni, hogy megoldódjanak a hazai építőipar munkaerőgondjai - mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend fm hétfői Reggeli monitor című adásában.

Jelenleg, akárcsak februárban, mintegy 15 ezer ukránt alkalmaznak az építőipari vállalatok, de ez már érdemben nem növekszik, sőt, többen közülük tovább állhatnak a jobban fizető Németországba vagy Ausztriába. Eleve többeknek vannak már ismerőseik vagy rokonaik ott, sokkal több ilyen kapcsolatról tudni, mint Magyarországon - toldotta meg kollégánk.

Az építőipart az is sújtja, hogy a szakszövetség szerint idén legalább 500 milliárd forinttal kevesebb állami megrendelést fog kapni az ágazat a megszorítások miatt. Az önkormányzatok ugyancsak további halasztásokat jelentettek és jelentenek be saját beruházásaiknál. A lakossági megrendelések várhatóan szinten maradnak de a nagy infláció (az építőiparban az idei első negyedévben 15 százalékos volt) visszafoghatja ezt, miközben az építőipari cégek önköltségei hihetetlen ütemben növekednek.

A műsor második felében az MNB Növekedési Kötvényprogramjáról és egyes ingatlanos és építőipari cégek ebből szerzett olcsó forrásainak felhasználásáról volt szó.

A teljes beszélgetést az alábbi itt hallgathatja meg:

    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.