<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egymásnak ellentmondó állítások láttak napvilágot, hogy Hersonnál sikeresek voltak-e az ukránok, vagy sem, az Európai Unió eltörli az orosz vízumkönnyítést. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

  • Egy ukrán illetékes szerint az ukrán erők „sikereket” értek el az oroszok által megszállt Herszon régió három területén. Jurij Szobolevszkij, a hersoni regionális tanács helyettes vezetője elmondta, hogy az ukrán csapatok sikereket értek el Herson, Beryslav és Kahovka körzetében. 

  • Ugyanakkor az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy Ukrajnának az ország déli részén ellentámadásra tett kísérlete kudarcot vallott. Napi tájékoztatójukon elhangzott, hogy az ukrán haderő súlyos felszerelés- és emberveszteséget szenvedett. Egyik fél állításait sem sikerült függetlenül ellenőrizni.

A Maxar Technologies műholdfevétele az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 29-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei ezen a napon elindultak a nukleáris létesítménybe. Fotó: MTI/APA Maxar Technologies műholdfevétele az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 29-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei ezen a napon elindultak a nukleáris létesítménybe. Fotó: MTI/AP

  • Ukrajna azzal vádolta az orosz erőket, hogy akkor lőttek egy várost a zaporizzsjai atomerőmű közelében, miközben az ENSZ nukleáris felügyeletének ellenőrei úton voltak a létesítmény ellenőrzésére. Dmitro Orlov polgármester szerint az egyik lövedék azt az épületet találta el, ahol Energodar városi tanácsa található. 

  • A NAÜ vezetője, Rafael Grossi elmondta, hogy a misszió atomerőműben tett látogatása „technikai küldetés” volt, amelynek célja egy nukleáris baleset megelőzése. Hozzátette, hogy a hivatal látogatása az üzemben néhány napig tart. Az erőmű közelében tartózkodó orosz tisztviselők korábban azt mondták, hogy a látogatás csak egy napig tart. 

  • Oroszországnak megvan a lehetősége arra, hogy „második háborús színteret” nyisson, ha így döntene – figyelmeztetett Németország védelmi főnöke. Eberhard zorn tábornok, a Bundeswehr legmagasabb rangú katonája szerint Oroszország „képes regionálisan kiterjeszteni a konfliktust”, és még a lőszerből sem fogy ki egyhamar.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy Herszon szinte teljes területén súlyos harcok folynak. Natalia Humeniuk, Ukrajna déli parancsnokságának szóvivője elmondta, hogy az ukrán erőknek sikerült megrongálniuk a Hersont összekötő hidakat a folyón, és „járhatatlanná tették őket a nehézgépek számára”.

  • A brit hírszerzés szerint Ukrajna folytatja offenzíváját az orosz erők ellen Dél-Ukrajnában, „néhol bizonyos távolságra” kitolva a frontvonalat. Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériumának frissítése szerint Oroszország valószínűleg most megpróbálja betömni a frontvonalában lévő hézagokat mobil tartalék egységekkel.

  • Oroszország leállította a gáz áramlását az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Európába, ami a téli energiaellátás megbízhatósága miatt már amúgy is heves indulatokat váltott ki. A balti-tengeri vezetéken szerdán hajnali öttől három napig tart a leállás – közölte a Gazprom, a javítás szükségességére hivatkozva.

  • Az EU külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy teljes mértékben felfüggesztik az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást. A lépés azt jelenti, hogy az uniós vízumot kérelmező orosz állampolgároknak nagyobb költséget és több időt fog igénybe venni a dokumentum kérelmezése. A mai bejelentés nem azonos azzal, amit az EU keleti államai és a skandináv országok szorgalmaznak, miszerint az utazási vízum kiadásának általános tilalmára lenne szükség.

  • Vlagyimir Putyin hivatalos részvétét fejezte ki Mihail Gorbacsov családjának, ezzel a Kreml megtörte a hallgatást a Szovjetunió utolsó vezetőjének halála kapcsán. Arról azonban még nem döntött, hogy Gorbacsovot állami temetésben részesítik-e. (The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.