3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egy régi készüléket 20 ezer forint kedvezménnyel lehet újra cserélni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 20 ezer forint támogatást nyújt azoknak, akik le szeretnék cserélni régi, 2G-s és 3G-s telefonjukat 4G vagy 5G-képes készülékre. A kereskedők január 31-ig regisztrálhattak a programba, így most 700 helyszínen vehető igénybe a támogatás egyébként Valentin napjától, vagyis az első szerelmes üzenetek már el is küldhetők a 4G segítségével.

A 3G-t elhagyóknak 4G-s vagy 5G-s készülékük lehet - forrás: depositphotos
A 3G-t elhagyóknak 4G-s vagy 5G-s készülékük lehet - forrás: depositphotos

Az NMHH közleménye szerint ezzel a könnyed, bonyodalommentes átállást szeretnék biztosítani a felhasználóknak, hiszen 2022-2023-ban meg fog szűnni a 2G és 3G –képes kommunikáció.

Mivel a hatóság a rászorulókat igyekszik segíteni, a támogatás maximum 120 ezer forintos készülékre használható.

De ki vehet új mobilt olcsóbban?

A támogatás teljes összege 5 milliárd forint, amely 250 ezer szorongó 3G-s támogatására alkalmas.

A régi mobilkészülékeket le kell adni a kereskedőnél, aki ezt megsemmisíti.

A támogatásra minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult, aki legfeljebb 3G-képes aktív készülékkel rendelkezik.

Az Euronics tájékoztatása szerint a program első szakaszában  - vagyis május 8-ig – kizárólag aktív 3G készülékkel rendelkezők pályázhatnak, a második szakaszban – május 9. és július 17. között – 3G és 2G készülékkel rendelkezők. A cserénél a kereskedők ellenőrzik, hogy a telefont használták-e a 2021. július 1. és 2021. december 31. közötti időszakban magyarországi hálózaton. Egy felhasználó egy készüléket vásárolhat, de persze nem kell aggódni, mert mindenki nagymamája még vásárolhat egy újabbat. Mindez persze csak azért érdekes, hogy mennyire véd a pályázat az üzérektől és a jogtalan felhasználástól.

A pályázatot regisztrált kereskedőn keresztül lehet benyújtani. A kereskedők listája a mobilcsere.nffku.hu címen érhető el vélhetően február 14-től. A pályázat elbírálása – az eddigi információk alapján – nem attól függ, hogy a személynek jár-e a támogatás, hanem hogy az adott készülék alapján jár-e a támogatás.

Telefont vásárolhat olcsóbban mindenki, aki 3G-zett - forrás: depositphotos
Telefont vásárolhat olcsóbban mindenki, aki 3G-zett - forrás: depositphotos

Ezek alapján nem egészen világos, hogyan akadályozzák meg, hogy akik két készüléket használnak, az egyik segítségével egy jobbhoz jussanak, vagy hogy az említett nagyszülőkön, üzlettársakon és ellenségeken keresztül jussanak sokan több készülékhez, amit drágábban továbbadnak.

A Telenor tájékoztatása szerint 2022 júniusától kezdik meg a 3G kivezetését fokozatosan. Elsőként a nem lakott területeken, illetve a kisebb kihasználtságú körzetekben. Az érintett ügyfelek a Telenornál a cég adatai szerint az összes ügyfél 7 százalékát teszik ki.

A Vodafone saját közlése szerint akkor vezeti ki a hálózatot, amikor a piac mindenkori állapota és a felhasználók igényei ezt szükségessé teszik.

A Telekom szintén 2022 második felére ígéri a szolgáltatás beszüntetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!