3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Palkovics László még miniszterként több olyan megbeszélést is tartott, melyeken az MVM-nél történt gazdasági bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélt Kocsis István is részt vett.

A gazdasági bűncselekmények miatt öt év szabadságvesztésre ítélt Kocsis István többször is részt vett olyan megbeszéléseken, amelyeket Palkovics László még miniszterként tartott a paksi atomerőmű működtetése ügyében – derítette ki a Direkt36 tényfeltáró központ.

Az egyik ilyen tanácskozás tavaly június 24-én zajlott a paksi atomerőmű épületében, ahol a téma az ország energiaellátásában kulcsszerepet játszó Paks I. felújításának kérdése volt, vagyis az, hogy a blokkokat ne kelljen bezárni a 2030-as években.

Néhány héttel később Palkovics egy, az atomerőművön kívüli vidéki helyszínre is szervezett egy hasonló témájú beszélgetést, ugyancsak Kocsis részvételével. Palkovics később a paksi üzemidőhosszabbítással összefüggésben tartott egy harmadik összejövetelt is az általa vezetett minisztérium budapesti Fő utcai épületében. A találkozó részleteit ismerő egyik forrás szerint ez utóbbin Kocsis már nem volt jelen, egy másik forrás szerint azonban Kocsis online csatlakozott a beszélgetéshez.

Kocsis István a börtönből szólt hozzá a konzultációkhoz? Fotó: MTI / Soós Lajos
Kocsis István a börtönből szólt hozzá a konzultációkhoz? Fotó: MTI / Soós Lajos

A jelenleg is a büntetését töltő Kocsis István a rendszerváltás utáni politikai és gazdasági elit egyik meghatározó figurája, aki a szocialista kormányok idején több állami nagyvállalatot vezetett, köztük Paks I.-et és az atomerőművet tulajdonló Magyar Villamos Műveket (MVM) is. Kocsis pályájában komoly törést hozott az, amikor az MVM-nél történt gazdasági bűncselekmények miatt több mint hétéves jogi procedúra után 2019 végén ítélték jogerősen öt év szabadságvesztésre.

Nem világos, hogy a büntetését töltő Kocsis hogyan tudott részt venni ezeken a találkozókon. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága „bűnügyi személyes adatokra” hivatkozva nem válaszolt azokra a kérdésekre, hogy Kocsis még börtönben tölti-e a büntetését, illetve, mikor szabadul. A Kocsis ügyében eljáró bíróságok közül az elsőfokú Kaposvári Törvényszék azt közölte: az elsőfokú bíróság mindig értesítést kap arról, hogy az elítéltek mikor vonulnak börtönbe, és mikor szabadulnak. Eddig nem értesítették őket arról, hogy Kocsist szabadon engedték volna – közölte a Direkt36-tal május elején a bíróság.

Kocsist a korábbi ügyvédjén keresztül próbálta elérni a Direkt36, de nem járt sikerrel. A miniszteri posztjáról azóta távozó Palkovics sem reagált a neki elküldött kérdésekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!