2p

Keményen fogalmazott az MKIK elnöke. 

A 24.hu szemlézte az ATV Egyenes beszéd című műsorát, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke itt szállt bele ismételten igen csúnyán a Matolcsy György vezette jegybankba. Azután, hogy Parragh László néhány nappal ezelőtt arról beszélt, hogy a jegybank nem ért az infláció kezeléséhez, ismét erős kijelentést tett.

A műsorban elmondta,

a nemzeti bank a saját tőkéjét elvesztette, ilyen, amióta forint van, 1946 augusztus elseje óta nem fordult elő. Ha piaci szereplő lenne, csődbe menne és felszámolnák, csak azért nincs csődben a jegybank, mert nem piaci szereplő, mögötte áll a költségvetés.

A cikk szerint a veszteség kezelésével kapcsolatban úgy fogalmazott, ezt el fogják határolni, 5 évre szét fogják teríteni, a következménye pedig az lesz, hogy drágábban fogunk hitelhez jutni, nehezebben fogunk hitelhez jutni szemben a szomszédos „versenyországokkal”. Véleménye szerint mindezt „mi fogjuk kifizetni helyettük a költségvetésből.”

Parragh László drasztikus lépést sürget? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Parragh László drasztikus lépést sürget? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elvenni a jegybanki ingatlanokat?

Parragh László műsorvezetői kérdésére elmondta, hogy a jegybank mindig tud forráshoz jutni a nemzetközi piacon, sőt a hazai piacon is egyre erőteljesebben jelen van. Hangsúlyozta, az a kérdés, mennyiért tud forráshoz jutni. Végül elmondta azt a véleményét is, amelyre biztosan sokan felkaphatták a fejüket, ugyanis Parragh László szerint

ilyen méretű adósság mellett érdemes lenne megnézni a jegybank ingatlanait és elgondolkodni az államnak azon, hogy azokat einstandolja.

A műsorvezető azon felvetésére, hogy van-e az államnak ahhoz joga, hozzátette az államnak mindig van joga módosítani a jogszabályt. 500 milliárd forint olyan ingatlanról van szó, ami a jegybank működéséhez nem szükséges – emelte ki végül.

(24.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!