<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Összefoglaljuk a háború történéseit az elmúlt órákból.

 • Az ukrán csapatok folytatják az Oroszország által megszállt területek felszabadítását: szeptember eleje óta több mint háromezer négyzetkilométer került vissza Ukrajna ellenőrzése alá, Harkiv irányában pedig nemcsak dél és kelet, hanem észak felé is elkezdtek haladni, és már ötven kilométerre vannak az ukrán-orosz államhatártól - számolt be Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.
   
 • A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben  - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt írták, hogy Ukrajna több területet szabadított fel öt nap alatt, mint amennyit Oroszország április óta  összes művelete során elfoglalt. Megjegyezték, hogy az ukrán erők helyenként mintegy 70 kilométeres mélységig is áttörték az orosz vonalakat. "Az ukrán erők nagy valószínűséggel Harkiv megyében Izjum városát is elfoglalják a következő 48 órában, ha még nem tették meg. Izjum felszabadítása lesz Ukrajna legjelentősebb katonai eredménye a márciusi kijevi csata megnyerése óta" - fogalmaztak a független amerikai intézet elemzői.

Ukrán katona egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépület mellett a kelet-ukrajnai Harkivban. Fotó: MTI/AP/Andrij MarienkoUkrán katona egy orosz tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépület mellett a kelet-ukrajnai Harkivban. Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko

 • Az ukrán hadsereg vesztesége a harkivi északi és mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon szeptember 6-10. között meghaladta a négyezer halottat és nyolcezer sebesültet - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy vasárnap a hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint Harkiv megyében az orosz hadsereg precíziós fegyverekkel támadott ukrán katonai célpontokat. Emellett a donyecki régióban, Krasznoarmijszk vasútállomásánál Iszkander rakéták mértek csapást kirakodás közben az ukrán 28. gépesített lövészdandárra. A RIA Novosztyi hírügynökség ukrán forrásokra hivatkozva azt írta, hogy vasárnap egész Ukrajna területén légiriadót rendeltek el.
   
 • Az Oroszország elleni európai uniós szankciók ártanak Európának - mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Úgy fogalmazott, hogy a szankcióknak nagy hatása van, csak nem ott, ahol kellene. Az uniós szankciók nem a háborút kirobbantó országra, hanem Európára, az európai gazdaságra pakolnak egyre nehezebben viselhető terheket - tette hozzá. Úgy véli, Brüsszel az energetikai szankcióval nagyon rossz területet választott az erődemonstrációra. Európa kiszolgáltatott az orosz gázszállításnak, az unió irányváltás helyett kibővítené az intézkedések körét, ársapkát vezetne be az orosz gázszállításra, ami kereskedelmi szabályozásnak álcázott szankció, és azzal a súlyos kockázattal járna, hogy Oroszország leállíthatja a gázszállítást - fejtette ki, hozzátéve: "ha ez bekövetkezik, nem lesz mire ársapkát tenni".
   
 • Zelenszkij szerint a következő három hónap kritikus lesz a háború kimenetele szempontjából.
   
 • Helyreállították a Zaporizzsjáig vezető tartalék vezetéket, mely a reaktorok hűtéséhez szükséges külső áramot biztosítja - közölta a Nemzeti Atomenergia Ügynökség.
   
 • Putyin Macronnal tárgyalt a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági helyzetéről - közölte a Kreml. A közlemény szerint a két vezető telefonon beszélve kifejezte készségét a "nem politizált" beavatkozásra a Nemzeti Atomenergia Ügynökség részvételével.
   
 • Franciaország közlekedési minisztere megállapodást ír alá Romániával az ukrán gabonaexport növeléséről a fejlődő országokba, beleértve a Földközi-tenger térségét is. Az ügylet szárazföldi, tengeri és folyami exportra is kiterjed.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.