<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz elnök hősnek nevezte a Donbaszban az orosz hazáért küzdő szakadárokat, és nem üzent hadat Ukrajnának, mint ahogy sokan várták Nyugaton. 

A várakozásokkal ellentétben Vlagyimir Putyin nem üzent hadat Urkajnának a győzelem napja alkalmából elmondott moszkvai beszédében. Az orosz elnök ugyanakkor megköszönte a Donbaszban harcoló oroszoknak az önfeláldozást, kitartásra buzdította őket, és megismételte a Nyugat és a NATO elleni vádakat, miszerint ők kényszeríteték ki az Ukrajna elleni katonai akciót. 

Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén. Fotó: MTI/AP/Alekszandr ZemljanyicsenkoSzergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén. Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Putyin nem a Lenin mauzóleum tetejéről beszélt, mint korában sok állami vezető ezeken az ünnepségeken, hanem az elé épített emelvényről. A CNN tudósításából látszott, hogy veteránokkal fogott kezet és némelyikkel ölelkezett is, amint a pódiumra ment. 

"A Nyugat nem akarta megérteni Oroszországot, agresszív és más tervei vannak ezzel az egész helyzettel kapcsolatban" - mondta mintegy 10 perces beszédében.

Putyin - miután utalt a szövetségesekkel aratott győzelemre a második világháborúban és kifejezte reményét, hogy nem lesz még egy világháború - hosszan beszélt arról, hogy "a Donbaszban harcoló orosz katonák a hazát védik és hősiesen küzdenek." Egyszer sem ejtette ki azt a szót, hogy ez az egész invázió egy háborúba sodorta a két országot, továbbra is a speciális katonai hadmávelet kifejezést használta.  

Meghekkelték a beszédet - vélhetően ukránok 

A moszkvai ünnepi felvonulás közben meghekkelték az orosz TV csatornákat. Az Oroszország 1. állami TV-csatornán ezt írták ki:"A kezeiteket vér borítja több ezer ukrán és gyermekeik halála miatt."

Pár perccel a beszéd előtt Szergej Sojgu védelmi miniszter az oroszok szokása szerint egy nyitott fekete luxus autóból (a minisztérium 1-es számú járművéből) köszöntötte a felsorakozott egységeket. Az államfő beszéde után ezek az egységek elmasíroztak az emelvény előtt. A rossz időjárásra hivatkozva a légiparádé viszont elmaradt.

Az orosz elnök veteránok társaságában nézte a győzelem napi katonai felvonulást. Fotó: MTI/EPAAz orosz elnök veteránok társaságában nézte a győzelem napi katonai felvonulást. Fotó: MTI/EPA

A beszéde után az elnök - tucatnyi testőre által körbevéve - átsétált a közeli Sándor kertbe az ismeretlen katona sírjához és az örökmécseshez, ahol koszorút helyezett el.

Oroszország 28 városában tartottak ünnepségeket, amelyeken több mint 200 különféle fegyverzettel vonultak fel a katonák.

Az ukrán vezérkari főnökség nem sokkal az ünnepség kezdete elé időzítve friss adatokat közölt arról, hogy az elmúlt 75 napban milyen veszteségeket okoztak az oroszoknak.

Orosz veszteségek az ukránok szerint:

  • 25600 katona
  • 199 repülő
  • 158 helikopter
  • 1145 tank
  • 513 tüzérségi löveg
  • 2764 páncélozott harci jármű
  • 12 hajó

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.