2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Állami Számvevőszék felhasználásával taníthatja móresre a kormány. 

Készülőben van egy ÁSZ-jelentés, amely muníciót szolgáltat a kormánynak a jegybank feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez – írja a a hvg360. A Magyar Nemzeti Bank működéséről szokatlanul éles véleményt fogalmaz meg az Állami Számvevőszék, amivel új frontot nyit a kormány és a nemzeti bank vitájában.

Célkeresztben a jegybank?
Célkeresztben a jegybank?
Fotó: MTI

Az Állami Számvevőszék 2023 novemberében levélben fordult a Magyar Nemzeti Bankhoz, a Matolcsy György jegybankelnöknek címzett megkeresésben egy folyamatban lévő vizsgálat kapcsán kértek intézkedéseket a jegybank vezetőjétől. Az ellenőrzés a nemzeti bank működése szabályszerűségét hivatott vizsgálni. A levélből kiderült, a számvevőknek már akkor komoly kifogásaik voltak a jegybank égisze alatt folyó, az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó ügyletekkel szemben. A kérdések, illetve kérések az MNB Szabadság téri székházának felújítására vonatkoztak, amit a nemzeti bank a saját vállalkozására, az MNB-Ingatlan Kft.-re bízott.

A hírportál birtokába került, úgynevezett figyelemfelhívó levél szerint a számvevők aggályosnak tartották a beruházás feletti jegybanki ellenőrzési jogkörök korlátozottságát. Emellett arra figyelmeztettek, hogy a felújítás költségei nagyon elszaladhatnak. A vizsgálat rímel a jegybanktörvény tervezett kormányzati módosítására. Ebben a kormány bővíteni akarja az MNB felügyelőbizottságának ellenőrzési jogkörét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!