2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lépett az illetékes hivatal.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletekben szabályozta a hulladékgazdálkodási tevékenységgel kapcsolatos egyes átvételi díjakat és egyes indokolt költségek mértékét, valamint bizonyos díjak megállapításának szabályait. A rendeletek a lakossági fogyasztók közszolgáltatási díjait nem érintik - közölte a hivatal pénteken, összefoglalva a Magyar Közlönyben megjelenteket.

Rengeteg közpénzt visz a hulladékgazdálkodás is. Fotó: pixabay
Rengeteg közpénzt visz a hulladékgazdálkodás is. Fotó: pixabay

Idén július 1-jétől lép életbe a hulladékgazdálkodás új, koncessziós rendszere. Ettől az időponttól az állami közfeladat körébe tartozó hulladékgazdálkodási tevékenységet a magyar állam saját hatáskörben, koncessziós társaság útján, gazdálkodó szervezetek bevonásával fogja ellátni.

A törvény felhatalmazása alapján megalkotott négy rendelet rögzíti a hulladékgazdálkodási tevékenységben részt vevő érintettek - a koncesszor, a koncesszori alvállalkozó, az önkormányzat, a hulladéklerakó és -égető - között alkalmazható egyes átvételi díjakat és egyes indokolt költségek mértékét, valamint bizonyos díjak megállapításának szabályait.

A vegyes összetételű, nem veszélyes hulladék lerakására szolgáló - B3 alkategóriájú - hulladéklerakóban és a hulladékégetőműben alkalmazható egyes átvételi díjakról szóló rendelet a hulladék átvételéért fizetendő díjak mértékét állapítja meg. További egy-egy rendelet határozza meg a koncesszori alvállalkozók, valamint az önkormányzatok hulladékgazdálkodással kapcsolatos, országosan összesített indokolt költségeit. Szintén rendelet rögzíti az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásához szükséges hulladékgazdálkodási eszköz használatával, igénybevételével összefüggő díjak megállapítására vonatkozó módszertani leírást, eljárási részletszabályokat.
(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!