11p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Élőben tudósítottunk a Kormányinfóról.  

Szokatlan időpontban tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Íme, az elhangzottak.

Több téma is szóba kerülhet. Fotó: MTI/Soós Lajos
Több téma is szóba kerülhet. Fotó: MTI/Soós Lajos

15:12

Ősi orosz földnek nevezte Puyin Kárpátalját. Veszélyt jelenthet Putyin erre a területre? Ha ránézünk a térképre, s az elmúlt egy évet nézzük, én ma csekély valószínűségét látom ennek - mondta Gulyás Gergely.

14:58

Érettségi bojkott: eddig 200 pedagógus jelezte, hogy nem támogatja az emelt szintű érettségit. Soha nem helyes, hogyha valakinek az állammal van baja, azt a diákokon próbálja leverni.

Azon dolgozunk, hogy a tanárok jelentős fizetésemelést kapjanak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szankciók: Szijjártó Péter kilenc üzletembert akart levetetni a szankciós listáról, de arra a kérdésre, hogy kik ők, az volt a válsz, hogy a neveket az országok nem hozták nyilvánosságra.

14:51

Debreceni Oltóanyaggyár: épül. Most már látni egy kész gyárcsarnokot, az a dilemma, hogy van-e még értelme Covid-elleni oltóanyagot gyártani, vagy inkább más, például influenza elleni oltást?

Lesz-e bűnügyi következménye az amerikai pénzből való kampányolásnak? (Márki Zay Péterre gondolt a kérdező - a szerk.) A válasz: folyik a vizsgálat, de az még nem hozott eredményt. 

14:43

Lapunk kérdései:

Elkezdték a napelem-pénzeket visszafizetni, viszont fogják-e kompenzálni az ezzel járó többletkiadásokat? Gulyás azt válaszolta, bár 6300 pályázó 10,8 milliárd forinthoz jutott hozzá, ilyen döntés erről máig nem született. Az állam felelősségéről azt mondta, az államigazgatásban okozott kárért aligha áll helyt. De csak néhány tucat esetről lehet szó.

Tűzszünet: mik lennének a béke feltételei, mert egy Trianon-típusú béke elfogadhatatlan? - hangzott a kérdés. Alap, hogy nemcsak Ukrajna, hanem az Egyesült Államok is tárgyaljon Oroszországgal. Kicsi esélyt látok arra, hogy mediátorként minket kérnének fel - jelentette ki a miniszter.

Taszári repülőtér: milyen összegű az eladásról szóló szerződés? Az árról nem tudott információt mondani Gulyás. Továbbra is kereskedelmi célra kell hasznosítani a repteret? Hiszen most már nem szerepel kitételként az új szerződésben. Nem tudom, van-e olyan érdeklődő, aki kellően komoly, s közeli realitás-e az adásvétel - válaszolta erre Gulyás.  

14:30

Többségi tulajdonrészt szerezne-e Magyarország az orosz kémbankban? Nehéz helyzetben van a Nemzetközi Beruházási Bank, de erre rendkívül csekély volt eddig is az esély.

Fudan Egyetem: a beruházási stop egyik áldozata, egyelőre nincs semmilyen tervezés. Ezért meg kell vizsgálni az ezt fenntartó alapítvány létezését is.

Tankerületi vezető elbocsátása: vizsgálják a pedofil-ügyet. Hogy az intézményvezető is érintett-e benne, ezt is vizsgálják, eddig azonban ez nem merült fel.

Pedagógusok előzetes megvizsgálása ilyen szempontból: az emberek többségénél ilyen beteg hajlamok nincsenek, szeretném hinni, hogy akik tanárként végeznek, azokat nem kell ilyen vizsgálatnak alávetni - közölte Gulyás.

14:19

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár nemrégiben azt mondta, hogy túl sok kórházi ágy van. Ez nem jelent kórházbezárást, sokkal inkább az aktív és inaktív ágyak átcsoportosítását.

A hétpontos országgyűlési határozatot fogja a háborúról szavazásra bocsátani a kormány hétfőn, azt remélik, az ellenzék is csatlakozik ehhez.

14:14

Pegazus-bizottság: ha nem kerülne sokba, szórakoztatónak és viccesnek is mondanám, hiszen nincs semmilyen hatáskörük a tagállamokban ezügyben - mutatott rá a miniszter.

Orbán Viktor hova fog hamarabb látogatni, Moszkvába vagy Kijevbe? - szólt a kérdés. Egyelőre egyiknek sincs időpontja. 

Jogi értelemben 100 százalékban Oroszországot tartom felelősnek a háborúért, politikai értelemben kicsit más a helyzet, mert ez egy hitvita - mondta Gulyás. 

14:05

Völlner-Schadl ügy: Völlner ügyvédje beidézné Varga Judit igazságügyi minisztert. Egy tanú nem negatív szereplője egy bírósági meghallgatásnak, nem látom ezt aggályosnak.

Az EU külső határainak megerősítéséről beszélt a napokban Ursula von der Leyen, de nem értjük egyelőre ez pontosan mit jelent, hiszen mi eddig is megtettünk mindent ezügyben - válaszolta egy kérdésre Gulyás.

Szlovák-magyar diplomáciai kapcsolatok: pillanatnyilag nincs szlovák kormány, csak ügyvezető kormány. Van egy külügyminiszter, akinek a miniszter szerint orvost kéne felkeresnie a személyes problémáival, aki kritizálta Orbán Viktort. 

13:58

Európán kívül több ország is létezik, akik az azonnali tűzszünetet preferálják, például Izrael. Ezért minden bizonnyal a közeljövőben létre fog jönni a magyar és az izraeli kormányfők találkozója. 

Magyarország az egyetlen, amely emberáldozatokat hoz Kárpátalja miatt. 

Az infláció nyári mértékére szóló prognózis: ilyet csak a jegybank adhat, de mi gyorsabban szeretnénk letörni (mármint a fogyasztóiár-indexet - a szerk.), mint azT a közgazdasági elemzők valószínűsíti. Azt várjuk, hogy nyáron már tényleg látható lesz a csökkenés - jelentette ki Gulyás.

Párbeszédet szeretnénk Finnországgal és Svédországgal arról, hogyan képzelik el országuk szerepvállalását a NATO-tagság után, és szeretnénk közös álláspontra jutni velük a valótlanságokkal kapcsolatban is. Az, hogy ezt az Országgyűlésben ratifikáljuk, azt jelenti, hogy egyetértünk az ő NATO-csatlakozásukkal, de tény, hogy a parlamentben éles vita alakult ki erről. 

13:53

A pápa várhatóan kormánytagokkal és sok más tisztviselővel is találkozni fog.

A Honvédség fejlesztési megrendeléseit a háború csak azok érkezésében késlelteti. 

Egészségügy: hogy lehet a szakápolók alacsony és az orvosok magas fizetése miatti konfliktust elsimítani? Kétfázisú béremelést fogunk végrehajtani az egészségügyi szakápolóknál - közölte Gulyás.

Budapest Airport: a miniszter szerint a kormány szándéka évtizedek óta változatlan, szeretnék visszavásárolni. Folynak a tárgyalások, Gulyás reméli, hogy az idei évben az adásvétel le is zárható.

13:46

PDSZ: ha olyan nyilatkozatot ad ki, mint amilyet a pedofil pedagógiai asszisztens ügyében tett, el kéne küldeni a vezetőjét - vélekedik Gulyás. Arra a kérdésre, hogy akialakultak-e már a keretek, például a büntethetőség korhatárát illetően, a miniszter azt válaszolta, ezzel kapcsolatban az európai országok megoldásait is figyelik.

Az alapítványi egyetemek kuratóriumára vonatkozó változtatási javaslatait a kormány elküldte az Európai Bizottsághoz, még nem érkezett válasz, ott pattog a labda, bízunk benne, hogy jövő héten megérkezik a válasz - tájékoztatott miniszter. 

Svédország és Finnország NATO-csatlakozása: egy erős NATO érdeke, hogy minél több megfelelő ország csatlakozzon hozzá. "De sok valótlan kritika érkezett onnan hozzánk, pedig ott olyan sokszínű sajtó sincs, mint nálunk, Magyarországon. Több tiszteletet szeretnénk tőlük, de a végén én meg fogom szavazni a tagságukat" - mondta erre Gulyás.

13:38

Nemzeti építőanyagipari hálózat - létre fog-e jönni a Nemzeti Dohánybolt hálózathoz hasonlóan? Erre még nincs végleges döntés, de benne van már egy törvénytervezetben, ami jövő héttől bármikor élesedhet.

Az kormányinfón az ATV megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy a gáz tőzsdei árának zuhanása mikor vezet a magyar fogyasztói árak csökkenéséhez. A miniszter válaszában elmondta: április 30-ig maradnak a jelenlegi árak, utána lehet új árat megállapítani, a földgáztárolók pedig jelenleg 50 százalékos töltöttségűek. 

Gyermekvédelmi törvény: tart-e attól a kormány, hogy uniós forrásoktól esünk el? - hangzott el a kérdés. Gulyás válasza: az eddigi törvény miatt is vannak vitáink Brüsszellel. A pedofíliát nem fogja védelmébe venni az Európai Bizottság. 

13:35

Tartós béke: jó, ha Oroszország és Magyarország között több határ is húzódik. De mivel Medvegyev a lengyel határátalakításokról is beszélt nemrégiben, Gulyás azt mondta, hogy a lengyeleket megkérdezve bizonyára nincs alapja ennek.

A politikai közleményben, amit majd elfogadnak, vajon beleírják-e, hogy Putyin tehet a háború kirobbanásáról, s nem csak Oroszország? - jött az újabb kérdés. Amire Gulyás azt mondta, az fog szereplni benne, hogy Oroszország.

Állítólag a frakció zárt ülésén elhangzott, hogy az amerikai adminisztrációt nem barátságosnak ítélik meg - ezt cáfolta a miniszter.

13:31

Fegyvert azért nem szállítunk, mert a magyarok lakta Kárpátalja is veszélybe kerülne - szögezte le Gulyás.

Zelenszkij meghívta Orbán Viktort Kijevbe, Szijjártó Péter szerint folyamatban is van a látogatás előkészítése. Mikor válik időszerűvé? A válasz: célunk olyan találkozók létrehozása, amelyekből mindkét fél profitálhat. A mi legfőbb kritikánk Ukrajnával szemben az oktatási törvény, ami a magyar nyelvhasználatot durván korlátozza. Ezekről jó lenne majd érdemben előrelépni majd, de pontos időpont még nincs. 

13:29

Nagy megtiszteltetés, hogy a pápa ismét Magyarországra látogat. Ez az bizonyítja, hogy a Vatikán Magyarországot megbecsüli, s ahogy Orbán Viktor évértékelőjében is mondta, egy véleményen van a kormánnyal a háborút illetően.

13:22

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos aggályosnak tartja a MOK döntését, mert etikai eljárást indított egy tilakozó háziorvos ellen. Elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan a MOK véleménye, ami az ügyeleti ellátást is veszélyezteti - vélekedik Gulyás. Szerinte bocsánatot kell kérnie a MOK-nak. Soha ilyet az elmúlt 32 évben nem tapasztaltunk - tette hozzá. Azt várjuk, hogy a kamara fejezze be ezt a magatartást, ha nem teszi, megvizsgáljuk, mi a teendő.

Milyen visszhangra számít a kormány a gyermekvédelmi törvény szigorítása miatt? - szegezték Gulyásnak. Semmilyenre - mondta a miniszter. Hozzátéve: minden eddiginél fontosabb a cél. A nemzetközi támadások ellen nem kell különösebben védekezni, mert szuverén ország vagyunk. 

Magyar álláspont erősítése a háborúban: fontos, hogy határozatot nyújtottunk be erről, mert Magyarország folyamatosan a viták és kritikák kereszttüzében van, így autentikusan tőlünk tudhatják meg.

13:20

Gyermekvédelmi ügyek: egy konkrét eset állította ismét a fókuszba. Nem maradhat következmények nélkül egy eset sem, Pintér Sándorral találkozva Orbán Viktor megtudta, hogy nem iskolakeretek között derült ki az eset, de elbocsátotta az érintett tankerületi vezetőt. Az elmúlt években folyamatosan nőnek a számok: 2017-ben 120 eset, 2018-ban 164, 2019-ben 185, 2020-ban 204, 2021-ben 276, míg tavaly 261 eset történt (vagyis 2022-ben megtört a tendencia - a szerk.). Ezért a szabályokat át kell tekinteni, alapos vizsgálatot kell végezni a hatóságoknak, a gyermekvédelmi törvény megszigorítása pedig a kormánypárt feladata. 

13:17

A szankciók hatása az energiaárakra nézve drámai, elsősorban az élelmiszerárakra. A családokat és nyugdíjasokat Gulyás szerint továbbra is védi a kormány a rezsicsökkentéssel, amit ebben az évben is fenntartanak, ez 180 ezer forintos támogatás havonta.

A vállalkozásokat gyármentő programokkal és ösztönző támogatással segítik. A külföldi tőke beáramlása évről-évre növekszik, ezért a beruházásnövelő politikát folytatják.

A költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani: de már a választás évében hiányt csökkentett a kormány. A 3,9 százalékos hiánytcélt be akarják tartani. Az extraprofitot termelő cégeknek továbbra is hozzá kell járulniuk a költségvetés bevételeihez. Ez is fennmarad még az idén. 

13:14

Továbbra is segítjük a jelentős humaninitárius akciókat Ukrajna számára. A menekülteket továbbra is fogadjuk és támogatjuk. 

A háború további menetével kapcsolatban a miniszter azt mondta: itt csak vesztesek lesznek, minél tovább tart, annál több emberéletet veszítünk el. Tűzszünet és béketárgyalás - ez kell. A kínaiak is bejelentettek egy béketervet. Mindent meg kell tennünk, hogy a háború ne eszkalálódjon.

Gazdasági helyzetünk: jó híreket is tudunk mondani, 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez 46 ezerrel több, mint egy éve.

13:11

Foglakoztak a szerdai kormányülésen a háború kérdésével, gazdasági ügyekkel és a gyermekvédelemmel is. 

Ma, amikor az uniós tagországok elfogadták a 10. szankciós csomagot, értékelni kell a helyzetet. Kell-e változtatnunk a magyar állásponton? Tette fel a kérdést a miniszter. Európa sodródik a háború felé, ránk is egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy változtassunk az álláspontunkon. A magyar érdek továbbra is változatlan: kimaradni a háborúból - szögezte le Gulyás. Hozzátéve: továbbra sem fog változni, hogy fegyvereket nem szállítunk, és sürgetjük a mielőbbi tűzszünetet és béketárgyalásokat. A háború felelőssége Oroszországot terheli, s Ukrajnát továbbra is segítjük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!