2p

Több százmillió forintos bevételkiesésre is van példa.

Jelentős bevételtől esnek el a budapesti kerületi önkormányzatok amiatt, hogy az állam központilag határozta meg a filmforgatások esetében fizetendő közterület-használati díjat –  tudta meg az rtl.hu.

Az V. kerületben például a filmtörvény alá nem eső forgatások esetében 4675 vagy 5455 forint közterület-használati díjat kell fizetni naponta és négyzetméterenként attól függően, hogy a helyszín kiemelt zónában, vagy normál közterületen helyezkedik el. "Az V. kerület által meghatározott használati díj tehát több mint kétszerese a filmtörvényben rögzített összegnek, mégis az utóbbi alapján számolják ki a Belváros-Lipótvárosnak járó pénzt” – mondta Kovács Alex Gábor polgármesterjelölt, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője.

Sokat buknak az önkormányzatok. Fotó: Pixabay
Sokat buknak az önkormányzatok. Fotó: Pixabay

Tájékoztatása szerint az V. kerületnek 2022-ben 151 millió forint, míg 2023 novemberéig 98 millió forintnyi bevétele keletkezett a filmgyártók területfoglalásai miatt, azaz

ebben az időszakban legalább 250 millió forint bevételkiesés érte az önkormányzatot csak azért, mert a hatósági ár felülírta a helyi díjszabást. 

Az rtl.hu szerint Józsefvárosban és Erzsébetvárosban jóval kevesebb folyik be ennél, mivel a nem világörökségi helyszíneken alacsonyabb a hatósági díjszabás. Józsefvárosban 15-25 millió forint, Erzsébetvárosban pedig 30-40 millió, Terézvárosban pedig évi 40-55 millió folyik be ezen a jogcímen.

A filmtörvény szerint a stábokra külön szabályok vonatkoznak, így ha például az utcán vesznek fel egy jelenetet, akkor nem a településen vagy a kerületben érvényes közterület-használati díjat kell megtéríteniük, hanem egy államilag meghatározott díjszabás szerint kell fizetniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!