<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Bár a lakosság a rezsicsökkentés miatt közvetlenül nem érzi az elszálló energiaárakat, az ipari termelői árak komolyan elszálltak - ez pedig nem hagyhatja érintetlenül a pénztárcánkat sem. Az energiaiparban az 50 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke a belföldi értékesítésnél, az exportértékesítésben több mint 200 százalékos áremelkedést mért a KSH.

2021 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása befolyásolta - írja friss tájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal. Főként a hazai piaci árak ugrottak meg: a belföldi értékesítés árai 31,2, az exportértékesítés árai 16,8 százalékkal emelkedtek. 

A 31,2 százalékos belföldi áremelkedés összetevői közül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 22,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 53 százalékos volt a drágulás.

Forrás: KSHForrás: KSH

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 43,8, a beruházási javakat gyártókban 7,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 8,2 százalékkal nőttek az árak.

Még extrémebb számot látunk, ha az ipari exportértékesítési árak 16,8 százalékos emelkedésének összetevőit vizsgáljuk: ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,1 százalékos volt a növekedés, a viszonylag kicsi, 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 

206,1 százalékos volt a drágulás a KSH adatai szerint.

Az előző hónaphoz képest is komolyabb drágulást mért a KSH: novemberben egyetlen hónap alatt a belföldi értékesítési árak 4, az exportértékesítési árak 2, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal növekedtek. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.