2p

Nem lesz könnyű hazajönni a nyaralásból.

Az országos tisztifőorvos határozata alapján Spanyolországot a zöldből átsorolták a sárga zónába a járványügyi skálán. Ez azt jelenti, hogy a hatóság megítélése szerint az aktuális fertőzöttség mértéke már nem "alacsony", hanem "kevésbé súlyos" az országban. A határozatot augusztus 7. napjától kell alkalmazni a Határozatok Tárában tegnap este megjelent közlemény szerint.

Paradicsom Ibizán - meg kell fizetni az árát (Forrás: Depositphotos)
Paradicsom Ibizán - meg kell fizetni az árát (Forrás: Depositphotos)

A sárga jelzés azt jelenti, hogy az érkező a Magyarországra való belépéskor hatósági házi karantén elrendeléséről szóló iratot és piros cédulát kap, melyet köteles a lakása vagy háza bejáratára kiragasztani. Továbbá a beléptetéskor egészségügyi szűrővizsgálat alá kell vetnie magát.

Mentesülhetnek a karanténnal járó procedúra alól azok, akik hitelt érdemlően, okirattal tudják bizonyítani angol vagy magyar nyelven, hogy a belépést megelőző hat hónapba már átestek a COVID-19 betegségen. Illetve ha a belépést ,megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, negatív PCR-teszteredményt tudnak felmutatni.

Aki pedig karanténba kényszerül, és sárga országból érkezik, kérlmezheti a mentességet, melynek feltétele a mintavétel. Amennyiben ez negatív, akkor a sárga besorolású országból érkező kiszabadulhat a karanténból, de egy újabb PCR-teszt elvégzésére kötelezett.

A piros besorolású országból érkezők viszont a karantén ideje alatt kötelezettek két negatív teszteredményt produkálni.

Jelenleg 12 országot sorolnak a sárga zónába, Spanyolország mellett például Kanadát és az Egyesült Államokat.

Arról, hogy egyre nagyobb a baj Spanyolországban, megugrott a fertőzöttek száma, laptársunk, a Privátbankár írt pár napja. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!