1p

Folyik a hajsza az EU-s pénzekért.

Az Orbán-kormány eredetileg március végéig akarta teljesíteni azokat a vállalásokat, amelyek nyomán felszabadulhatnak a tavaly felfüggesztett uniós támogatások Magyarország számára. Az összesen mintegy 28 milliárd euró odaítélése és folyósítása alapvetően 27 feltétel végrehajtásától függ, ezek egy részét már kipipálta a kormány, de Brüsszel csak 100 százalékos teljesítést hajlandó elfogadni.

A Népszava forrásai szerint a tárgyalások a véghajrában vannak, de még nem zárultak le, így a március végi határidő elúszott. Az Európai Bizottság egyelőre elemzi a magyar javaslatcsomagot, és néhány ügyben még várja a pontos tájékoztatást a budapesti tervekről. Idetartozik az alapítványi egyetemek irányítására jellemző összeférhetetlenség megszüntetését biztosító törvényjavaslatok egy része, amelyek bemutatásával adós a kormány.

Úgy tudni, hogy Navracsics Tibor a jövő héten ismét Brüsszelbe látogat, hogy Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyaljon erről. A feltételek március végi teljesítése az Orbán-kormány önkéntes vállalása volt, nincs jogszabályba vésve, így a késlekedés nem jár végleges pénzvesztéssel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!