<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Folyik a hajsza az EU-s pénzekért.

Az Orbán-kormány eredetileg március végéig akarta teljesíteni azokat a vállalásokat, amelyek nyomán felszabadulhatnak a tavaly felfüggesztett uniós támogatások Magyarország számára. Az összesen mintegy 28 milliárd euró odaítélése és folyósítása alapvetően 27 feltétel végrehajtásától függ, ezek egy részét már kipipálta a kormány, de Brüsszel csak 100 százalékos teljesítést hajlandó elfogadni.

A Népszava forrásai szerint a tárgyalások a véghajrában vannak, de még nem zárultak le, így a március végi határidő elúszott. Az Európai Bizottság egyelőre elemzi a magyar javaslatcsomagot, és néhány ügyben még várja a pontos tájékoztatást a budapesti tervekről. Idetartozik az alapítványi egyetemek irányítására jellemző összeférhetetlenség megszüntetését biztosító törvényjavaslatok egy része, amelyek bemutatásával adós a kormány.

Úgy tudni, hogy Navracsics Tibor a jövő héten ismét Brüsszelbe látogat, hogy Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyaljon erről. A feltételek március végi teljesítése az Orbán-kormány önkéntes vállalása volt, nincs jogszabályba vésve, így a késlekedés nem jár végleges pénzvesztéssel.